Nyheter24
Annons

Så länge håller julmaten – experternas tips för resterna

Publicerad: 23 dec. 2025, kl. 15:34
Tar man hand om maten på rätt sätt så håller den längre. Foto: Janerik Henriksson/TT & Johan Nilsson/TT
Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfrittPrenumerera

Julbordet är över, gästerna har gått hem och kylskåpet är fullt av rester. Men hur länge kan man egentligen äta skinka, sill och gravad lax innan maten blir farlig? Hållbarheten beror på flera faktorer, från kyltemperatur och hygien till hur länge maten stått framme.

Mikrobiologen Åsa Rosengren förklarar att det största misstaget många gör är att plocka in och ut maten ur kylen flera gånger. 

– Om maten inte står framme långa stunder och upprepade gånger i rumstemperatur håller den mycket längre, säger hon till Göteborgs-Posten. 

En enkel regel är därför att lägga upp lagom mängd åt gången.

Fisk är tåligare än du tror

Många tror att fisk är det första som blir dåligt, men inlagd sill är faktiskt väldigt tålig. Den kombination av salt och syra gör att bakterier inte trivs. Gravad lax är däremot mer känslig. 

Annons

– Den är visserligen både söt och salt, men det finns bakterier, som listeria, som klarar att växa i den, varnar Rosengren. 

Det betyder inte att laxen måste slängas direkt, men kylförvaring och korrekt hantering blir extra viktigt.

Fisken brukar hålla länge. Foto: Martina Holmberg / TT

Varma rätter kräver snabb hantering

Köttbullar, revbensspjäll och korv är känsligare. Varm mat ska hållas varm och kylas ner så fort den inte serveras längre. 

Annons

Rosengren förklara att ljummen mat som får stå framme i flera timmar kan få bakterier som växer och gör oss magsjuka. 

Därför tipsar hon istället om att även där ta fram mindre portioner åt gången och kyla ner resterna relativt snabbt.

Håll kylskåpet rätt och maten håller längre

En av de viktigaste faktorerna för hållbar julmat är kyltemperaturen. Livsmedelsverket rekommenderar fyra grader, vilket minskar bakterietillväxt utan att frysa maten. 

– Maten håller ungefär dubbelt så länge jämfört med om du har 8 grader, säger Rosengren till GP

En enkel termometer kan alltså göra stor skillnad för hur länge resterna håller sig fräscha.

Att tänka på portionering, temperatur och snabb avsvalning gör att julmaten kan njutas flera dagar efter julafton – utan risk för matförgiftning och onödigt svinn.

Kommentarer

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons