Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ulf Kristersson får i uppdrag att försöka bilda regering

- 02/10/2018, 15:16 -

Ulf Kristersson har tagit ett steg närmare statsministerposten. Nu får han i uppdrag att bilda ny regering.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson får i uppdrag av talmannen att bilda en ny regering. Det tillkännagav talmannen Andreas Norlén idag på en presskonferens. 

Beskedet kom efter en dag av möten mellan partiledarna och talmannen. 

Det är alltså nu upp till Kristersson att se till att han kan få stöd i riksdagen för en regering där han är statsminister i en så kallad "sondering", där han håller möten med dem han vill samarbeta med och ha stöd från. 

Han har två veckor på sig, och om en vecka kommer han behöva lämna en lägesrapport till talmannen. 

– Positionerna är precis lika låsta som i torsdags, sa talmannen Andreas Norlén till pressen idag. 

Det blir ingen lätt uppgift för Kristersson. Allians-blocket blev som bekant mindre än de rödgröna i valet, och Moderaterna gjorde sitt sämsta val sen 2002. Samtidigt menar Stefan Löfven att han inte tänker att vara stödparti åt en Allians-regering. 

Inte heller Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson är sugen på att släppa fram Kristersson som statsminister utan att få någonting tillbaka. 

Tidigare idag sa SD-ledaren Jimmie Åkesson att han har "goda förhoppningar" om att vara med i ett regeringsunderlag – läs mer om det här

Vill du ha Kristersson som statsminister?