Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jimmie Åkesson om regeringsbildning: "Har goda förhoppningar"

Maktkamp24 | 02/10/2018 11:05

Sverigedemokraterna har inte gett upp kampen för att få inflytande i en framtida regering. Det berättade idag partiledaren Jimmie Åkesson.

Regeringsförhandlingarna är i full gång, och idag har talmannen Andreas Norlén återigen träffat partiledarna för fika och överläggningar. 

Men det ser ut att bli svårt att bilda en ny regering. Alliansen och Sverigedemokraterna röstade bort Stefan Löfven som statsminister i början av förra veckan, men eftersom Ulf Kristersson och de andra Allians-ledarna inte vill samarbeta med Jimmie Åkesson är läget låst. 

Men Åkesson själv är optimistisk. På en presskonferens idag fick han frågan om han tror att SD kommer att ingå i ett regeringsunderlag. 

–  Jag har goda förhoppningar med tanke på den position vi har. Det blir svårt att ignorera oss, sa Åkesson. 

Han menar också att det kommer signaler från Alliansen om samarbete, åtminstone från ett parti. 

– Det förkommer kontakter hela tiden, framförallt signaler från den moderata riksdagsgruppen. 

Däremot håller Åkesson fast vid att han kommer rösta nej till en Allians-regering som inte förhandlat med Sverigedemokraterna. 

Talmannen har ett svårt jobb framför sig, och det kan ta lång tid innan en regering är på plats. Åkesson själv verkar anse att talmannen till slut får bestämma sig. 

– Det rimliga är väl att talmannen pekar på någon som säger "nu får du ta över här", sa Åkesson på pressträffen. 

Leif GW Persson har nyligen sågat Jimmie Åkesson – läs mer om det här

Tror du SD kommer sitta i regering?