Nyheter24:s Magda Omerspahic.
Nyheter24:s Magda Omerspahic. - Foto: Letti Freivalds

"Rasister gör ej skillnad på invandrare – sluta spring deras ärenden"

KRÖNIKA. Nyheter24:s Magda Omerspahic skriver om vardagsrasismen som även har smugit sig in bland folk med annat etniskt ursprung. När ska vi inse att det bara slår tillbaka mot oss själva?


Denna text är en krönika med åsikter som är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Mer om Magda

Magda Omerspahic är nyhetsreporter på Nyheter24.

Hon twittrar @MagdaOmerspahic.

Spola bakåt 45 år i tiden och landa i 70-talets Sverige. Den ekonomiska situationen var inte den bästa då det var brist på arbetskraft. I samband med det ökade arbetskraftsinvandringen när familjer från bland annat Grekland, forna Jugoslavien, Finland och Italien bosatte sig i Sverige för att jobba och rusta upp landet ekonomiskt.

Familjerna integrerades snabbt. Föräldrarna jobbade, barnen gick i skolan och till slut blev ett tillfälligt uppehåll i Sverige en trygg och permanent punkt som medförde till att många av familjerna valde att stanna kvar – och inte flytta tillbaka, som det egentligen var tänkt från början.

De, om någon, borde veta hur det känns att vara ny i ett land. Hur det känns att inte kunna språket. Hur det känns att känna sig utanför och inte alltid smälta in.

Förra veckan skrev Nyheter24 om 18-åriga Marwa som hotades till livet efter att hon – i en fredlig protest – hade vänt Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson. I den här typen av artiklar luftar rasisterna alltid sina åsikter friskt.

Dock blev jag förvånad när jag fann en kommentar från en 50-årig kvinna med rötter i forna Jugoslavien. Hennes kommentar osade hat och grova anklagelser om att "ni invandrare som kommer hit nu bara förstör, kräver nötkött i skolan och våldtar". I hennes ögon förstörde "dagens invandrare" för de som kom hit på 70-talet. Hon ville inte förknippas med de "nyanlända".

Och hon är inte den enda som uttrycker sig så här. 

I dag klagar många integrerade invandrare på "ungdomarna i förorten som stökar och bråkar", "irakier som inte anpassar sig", "somalier som inte jobbar" och muslimer som "inte kan ha vanliga kläder".

Många gånger missar man de rasistiska uttrycken och glåporden som kommer från människor som själva har annat etniskt ursprung. Många gånger blundar man för den typen av rasism. Men det är inte mer legitimt att smutskasta andra etniciteter och nationaliteter bara för att du själv inte är etnisk svensk.

Det är en viktig sak som vi med annat etniskt ursprung glömmer – och det är att vi i mångas ögon aldrig kommer bli helt accepterade av samhället och det oavsett vad vi gör. Jag vill verkligen tro något helt annat – för jag ser hur folk kämpar och brinner för ett Sverige fritt från rasism – men verkligheten ser annorlunda ut.

För en rasist spelar det ingen roll hur mycket du jobbar, hur duktig du är i skolan, att din familj sköter sig, att du aldrig har begått brott och att du inte tar emot bidrag.

En rasist gör nämligen inte skillnad på invandrare och invandrare. Du med annat etniskt ursprung är således inte bättre än någon annan människa med annat ursprung och du är inte en "bättre invandrare" än din granne med rötter i Irak eller Etiopien.

Det gör mig jäkligt besviken när människor, likt den 50-åriga kvinnan, bashar och hatar på invandrare när hon själv har suttit i samma sits och varit den som fått sneda blickar – och inte bara hon, de allra flesta. När ska ni inse att det bara slår tillbaka mot oss själva?

Så sluta spring rasisters ärenden – för i deras ögon är du fortfarande bara "blatten".

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Stubb: Nato ny fas i vårt förhållande

Polisen i Värnamo rapporterar om trafikolycka

"Personbil i singelolycka på E4.", skriver polisen på sin hemsida.

Rapport om drönarattack mot USA-bas i Irak

Flygbasen Ain al-Asad i västra Irak attackerades med drönare under natten till tisdagen, meddelar en källa i det amerikanska försvaret till AP och AFP.

Pensionär? Då kan du få 1 100 kronor mer i plånboken

Höstbudgeten spås innehålla flera skattesänkningar. En grupp som kan få mer pengar i plånboken är de som fyllt 66 år.

Åklagare får prövning av HD för mediebilder

1 timme sedan
Åklagare som kräver att få ut upploppsbilder från Rosengård tagna av fotografer från flera svenska redaktioner beviljas prövningstillstånd av Högsta domstolen (HD).

Pensionär? Därför handlar du mindre hållbart än andra

1 timme sedan
Att vilja handla hållbara varor blir allt mer populärt. Men av de som värdesätter hållbara produkter är den äldre generationen mindre bra jämfört med andra åldersgrupper, visar en ny undersökning.