1 av 4
- Foto: TT BILD / EMOJIPEDIA
2 av 4
- Foto: TT BILD
3 av 4
- Foto: TT BILD
4 av 4
- Foto: TT BILD

Så farligt är det att ha osthyveln och smörkniven i kylskåpet

En skröna eller verklighet? Är det säkert att förvara osthyveln och smörkniven i kylen? Nyheter24 har kontaktat en läkare som reder ut det hela!


En historia många av oss fick höra i barndomen är att det skulle vara farligt att förvara smörkniv och osthyvel i kylskåpet. Men varför var det ingen som kunde svara på. En snabb googling visar också diskussioner som följer på internetforum. En kommentar lyder:

"Det måste vara farligt. Om det inte är flugor som slickar redskapen rena så är det fullt av bakterier. Diska på en gång".

Men stämmer det? Nyheter24 bestämde sig för att ta reda på sanningen. Och vi frågade experten Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi, givetvis.

I ett mail svarar hon: "Å, gode gud! Varifrån kommer denna nya idé att allt är "farligt"?" och fortsätter "Det här är så bisarrt. I smör växer naturligtvis knappast några bakterier, det finns ju inget vatten. Osten är ju full av ostbakterier, det är därför den smakar så gott. I och med det kan inte andra bakterier slå sig ned där och växa till. När ost förfars är det ju på grund av att den möglar (alltså att en svamp tillväxer). Om du jämför med mjölk, där bakterier kan tillväxa och göra att mjölken blir dålig och smakar illa."

Där har vi svaret alltså. Det är okej att vara lat och återanvända besticken. Det sparar till och med på vatten ju.

Avslutningsvis har Agnes Wold en uppmaning.

"Mer biologi i skolan! Det är ju helt absurt att sådana här otroligt fåniga myter kan spridas i ett samhälle där nästan alla har 12 års skolgång."

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du osthyveln i kylskåpet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Kraftigt vinstlyft för Nordea

SMHI: Risk för extra besvärligt väglag

SMHI varnar för risk för "extra besvärligt väglag" under morgonen i mellersta Svealand och Götaland. Orsaken är att regn och snöfall väntas.

Klimatförändring bakom extrem värmebölja i Mali

I nästan en vecka steg temperaturerna långt över 40 grader och mer än hundra människor dog. Den extrema värmeböljan i Sahel och Västafrika hade varit osannolik utan klimatförändringen, enligt en ny studie.

Barn som ber föräldrar swisha får sällan nej

Nästan vart tredje barn mellan 8 och 18 år ber regelbundet sina föräldrar om pengar via Swish – och 70 procent av dem får nästan alltid sin vilja igenom, visar en ny undersökning. Man gör nog både sig själv och sitt barn en björntjänst om man swishar lite till höger och vänster, säger Ica-bankens vardagsekonom Magnus Hjelmér.

Här är namnen att ha koll på i Trumprättegången

Den är historisk i flera avseenden. För första gången pågår en brottmålsrättegång mot en före detta president i USA. I centrum för processen mot Donald Trump står utbetalningar till bland annat en porrskådespelare, för att få henne att hålla tyst om känslig information. Trump nekar till samtliga 34 åtalspunkter. Här är personerna att ha koll på.

Gruvbolag får leta mineral på samebys område

Ett gruvbolag får rätt att leta mineraler i ett område väster om Kiruna trots motstånd från Gabna sameby, rapporterar SVT Sápmi.