Stockholm

Mobiltelefon

En mobiltelefon är en transportabel elektronisk utrustning som genom mobiltelefoni (en form av radiotelefoni)  och digitala signaler överför ljud och data.

År 1998 tog Nokia plats på världskartan i och med att företaget var största tillverkare av mobiltelefoner. Innan Nokia blev ledande var Motorola störst. 

Under 2010-talet blev mobiltelefonen utbytt mot den mer optimerade apparaten smartphone eller smart mobiltelefon som det kallas på svenska. Den nya mobilen var en kombination av en mobiltelefon och en handdator med pekskärm, snabb uppkoppling till internet, applikationer och QWERTY-tangentbord (ett virtuellt system där tangentbordet simuleras på telefonens skärm). 

Nokia var störst på marknaden fram till år 2012 då Samsung sålde flest mobiltelefoner det året. 

Spridningen av det nya fenomenet smart mobiltelefon fick spridning i och med Apples Iphone

År 2013 hade 65 % av den svenska befolkningen en smart mobiltelefon. 

År 2017 sålde Samsung flest smartmobiler i världen, med andra ord drygt 20 procent av den totala marknaden medan Apple låg på 14 procent av marknadsförsäljningen. 

Produkttypen smart mobiltelefon är idag överlägset det verktyg som används mest i Sverige. Allt fler applikationer utvecklas och möjligheterna att utföra vardagliga sysslor så som konsumtion, läkarbesök och betala räkningar med hjälp av sin mobiltelefon ökar. 

Steve Jobs
Den 9 januari 2007 visade Apple Inc's grundare Steve Jobs upp den första modellen av Iphone. Bildkälla: Paul Sakuma TT
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.