Mest läst

Tips på kontorsjobb du kan få utan utbildning

Kontorsjobb finns även för dig utan utbildning. Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Vill du ha ett kontorsjobb men saknar utbildning efter gymnasiet? Vi har listat sex stycken kontorsjobb som du kan satsa på.

Drömmer du om att jobba på kontor men har inte rätt typ av utbildning? Det finns en hel del jobb som du faktiskt kan söka och få de där drömtiderna på kontor – utan utbildning! Modette listar sex olika yrken som du kan söka trots att du inte har någon arbetslivserfarenhet eller utbildning efter gymnasiet.

1. Telefonförsäljare

Som telefonförsäljare är ditt främsta arbete att skapa och knyta en relation till kunden med syfte att väcka ett intresse eller sälja en tjänst eller vara. Din arbetsplats som telefonsäljare är oftast på kontor och det krävs ingen vidareutbildning utan det handlar om att du ska vara serviceinriktad, kundfokuserad och säljinriktad. 

Bildkälla: Unsplash

2. Receptionist

Som receptionist är du ditt företags ansikte utåt och du är den första kunderna och gästerna möter när dem kommer in genom dörrarna. Arbetsuppgifterna som receptionist är varierande beroende på vart du är men några av de vanligaste uppgifterna är att ta hand om bokningar av bland annat konferensrum, ta emot besökare och bud samt ha ansvar för telefonen. Det viktigaste är inte en utbildning utan att du är serviceinriktad och har en trevlig aura. 

Bildkälla: Unsplash

3. Ekonomiassistent

Som ekonomiassistent kan din främsta uppgift vara att hjälpa och ge service till en eller flera personer som är chefer eller en hel avdelning. En ekonomiassistent kan även ha egna arbetsuppgifter som den har ansvar för. Som assistent på en ekonomiavdelning är det vanligt att du har hand om siffror och olika beräkningar som löneadministration och skattefrågor. En gymnasieutbildning med inriktning ekonomi kan hjälpa dig få in en fot som ekonomiassistent men numera börjar det bli vanligt att fler ekonomiassistenter har en eftergymnasial utbildning.

Bildkälla: Unsplash

4. Kundtjänst

Tjänsterna receptionist och kundtjänst går lite hand i hand. Om du jobbar inom kundtjänst ska du ha goda kunskaper om företaget och de produkter eller tjänster som företaget säljer. Dina arbetsuppgifter kan vara att ta emot samtal om reklamation av vara, ge information samt teknisk support. Det är viktigt att du är serviceinriktad och har ett trevligt bemötande mot kunderna som ringer.

5. Administratör

Som administratör kan du fungera som en "allt-i-allo" för de på företaget. Det är inte ovanligt att du sammanställer rapporter och ger service till andra personer. Det är viktigt att du som administratör har en god samarbetsförmåga då du assisterar och ger service till flera på arbetsplatsen. Ett serviceintresse är en viktig egenskap då du kommer vara företagets ansikte utåt. 

Bildkälla: Unsplash

6. Kontorsassistent

Dina främsta uppgifter som kontorsassistent är att svara i telefon och skriva olika typer dokument, men du sköter även många administrativa uppgifter. Det krävs att du har en bred inblick i företaget för att förstå hur det fungerar och vad som krävs utav dig som anställd. Det krävs ingen eftergymnasial utbildning men det finns några bra färdigheter som kan vara bra att ha. Det är viktigt att du kan arbeta med många olika typer av människor då alla fungerar olika i ansträngande situationer samt att du är organiserad i ditt arbete. 

Mer:

Här är störst chans att få jobb – om du inte har utbildning