Mest läst

Tips om du ska hålla bröllopstal – till bror, syster eller vän

Foto: Pexels. Foto: Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Retorikern Elaine Eksvärd avslöjar i Nyhetsmorgon sina bästa tips om hur man håller ett lyckat bröllopstal. Här är fyra användbara tips!

1. Håll talet kort

Det räcker att hålla tal i ungefär tre minuter – det menar i alla fall retorikern Elaine Eksvärd. Inled inte med "Jag är ingen talare men...". En teknik som däremot är bra att använda är den så kallade "När-jag-metoden". 

Exempel: "När jag träffade Anna för första gången så var jag bara tre år gammal..."

2. Berätta en personlig berättelse

Ett tips är att berätta ett personligt minne, men undvik att göra det för internt som bara några få känner till. Tänk på att ha fokus på både bruden och brudgummen. Ett vanligt misstag är nämligen att man bara fokuserar på den ena. Prata med brudparet, men också om dem. Ett big no-no är att prata om sig själv!

3. Ha en retorisk krok

Vad vill du att gästerna som ska ta med sig efter att de har hört ditt tal? Vill du att de ska bli berörda eller skratta? Att ha en så kallad retorisk krok kommer göra att gästerna kommer ihåg ditt tal – även efter bröllopet.

4. Prata så naturligt som möjligt

Skippa fraser som "kära brudpar" eller andra meningar som du aldrig själv hade sagt i verkligheten. Prata som du pratar när du är med dina vänner och din familj.

Men var lugn och känn inte för mycket press. Det är bättre att säga något litet än inget alls! 

Foto: Unsplash

Mer:

15 klänningar att bära som gäst på bröllopet – utifrån klädkoden