Mest läst

Så ofta borde du tvätta håret – beroende på din hårtyp

Så ofta ska du tvätta håret beroende på vilken hårtyp du har. Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Hur ofta du borde tvätta håret beror helt på vilken hårtyp du har. Lockigt, platt, tjockt eller tunt? Se hur du ska tvätta håret här!

– Detta är en redaktionell artikel med kommersiella länkar via våra partners APPRL och ADVIRAL –

Hur ofta bör man egentligen tvätta håret? Det kan vara svårt att hitta en balans. Tvättar man det för ofta sliter man på håret, torkar ur hårbotten och många upplever att det blir fett snabbare. Men om man tvättar det för sällan kan det också slita då håret kan torkas ut om hårspray och torrschampo ligger och skaver på stråna. Dessutom kan din hårbotten bli irriterad då döda hudceller kan täppa till porer och hårsäckar.

Så vad är egentligen optimalt? Jo, det beror helt på vad du har för hårtyp. Lås oss guida dig till hur ofta du ska tvätta håret och vilket schampo som är bäst!

Hur ofta du ska tvätta tjockt och fylligt hår

Tjockt hår blir inte fett lika snabbt som tunt hår som oftast har en närmare kontakt med hårbotten. Om du kan hålla dig till en tvätt i veckan är det superbra. Då är det extra viktigt att tvätta det noga. Använd ett schampoo som är extra rengörande för skalpen och om det behövs – schamponera det två gånger.

Nioxin är en aktiv hårserie som fokuserar på skalpen. Perfekt för dig med tjockt och fylligt hår. Här får du ett kit med schampo, balsam och en spray för skalpen för 399 kronor.

Hur ofta du ska tvätta tunt och fint hår

Tunt och fint hår blir lätt stripigt snabbt, och det syns tydligare än vad det gör i tjockare hår. Försök tvätta håret varannan dag och föna håret för volym i hårrötterna så håller det sig fräscht längre. Införskaffa dig ett bra torrschampo för extra stadga och snabba "touch ups" om det börjar bli stripigt.

Använd Kevin Murphys kult-serie med schampo och balsam för ett fylligare hår. Just nu får du båda två för 484 kronor.Hur ofta du ska tvätta slitet hår

Slitet hår bör man tvätta var tredje dag och då är det fukt, fukt, fukt som gäller. Använd produkter som reparerar håret och glöm inte bort att använda en inpackning regelbundet.

Är ditt hår slitet borde du verkligen investera i bra vårdande produkter. Som denna duo från Olaplex som blir dina för 555 kronor.


Hur ofta du ska tvätta lockigt hår

Lockigt hår behöver mycket fukt och regelbunden rengöring för att lockarna inte ska tyngas ner. Därför bör du rengöra det varannan dag. Satsa på ett schampo för lockigt hår för att bevara ditt fall.

Schampo, balsam och hårmask för lockigt hår utan sulfater och parabener för bara 399 kronor.


Hur ofta du ska tvätta väldigt lockigt hår

Ett vanligt problem för personer med lockar är att hårets naturliga oljor inte transporteras ut i längderna på samma sätt. Enligt Cosmopolitan är det optimalt att tvätta håret var tredje dag och då använda ett sulfatfritt schampo och balsam.

Schampo och balsam utan sulfater från Joico för 429 kronor.

Hur ofta du ska tvätta oljigt hår

Försök hålla dig till max fyra tvättar i veckan och tvätta håret ungefär varannan dag. Hårbotten funkar lite som din hy, den producerar mer olja och talg om den ständigt tvättas och torkas ut. Satsa på ett schampo som är specifikt framtaget för dig med oljigt hår.

Detta Oil Detox Shampoo från Redken absorberar överflödig olja och rester från hårbotten samtidigt som det skonsamt rengör håret. Du köper det här för 219 kronor.

Hur ofta du ska tvätta håret om du har torr hårbotten

Besväras du av torr hårbotten bör du tvätta håret ungefär en gång i veckan. Använd ett schampo som är vårdande för skalpen. Det här schampot från ACO är oparfymerat och lugnande, dessutom blir det ditt för bara 49 kronor här.

Hur ofta du ska tvätta håret om du har mjäll

Mjäll kan uppstå i både torrt och oljigt hår. Om du använder starka produkter som mousse, spray med alkohol eller täta mössor ökar risken för mjäll. Använd ett milt schampo som är skonsamt för din hårbotten. Om det inte hjälper kan du behöva ett starkare schampo med ämnet ketokonazol, som är effektivt mot jästsvamp vilket ofta ligger till grund för mjäll. Testa Maria Nilas serie "Heal" som är vårdande för 499 kronor.


Är du sugen på att testa på en ny frisyr 2019? Se fem heta frisyrer du borde klippa – som kommer bli extra trendiga i videon nedanför.

– Detta är en redaktionell artikel med kommersiella länkar via våra partners APPRL och ADVIRAL –

Mer:

Heta hårfrisyrer 2019 – 5 trender att satsa på i vår