Engla Höglund

Engla mordet avser mordet på Engla Juncosa Höglund, hon föddes 5 mars 1998 och dog 5 april 2008.


Händelsen fick stor uppmärksamhet i hela norden och spreds sig snabbt i massmedier angående hennes försvinnande lördagen 5 april 2008. ungefär 200 personer engagerade sig i sökandet efter henne, bland annat militären, föreningar och frivilliga. Veckan efter fortsatte letandet med flera under civila som ville hjälpa, de ledade i skogarna runt Stjärnsund och uppemot Stenshyttan, samt i Torsåkersområdet, i skogarna i Bodå och i Gammelstilla. 


Några dagar senare greps den misstänkte mannen Anders Eklund 42 år, Anders bil blev av en slump fotograferad av en privatperson i närheten av där hon försvann. personen som fotograferade hade köpt en ny kamera som han var ute och testade, endast några sekunder tidigare hade Engla också blivit fotograferad av samma fotograf när hon cyklade hem. När polisen fick veta om bilderna framkom det att Anders var föraren i bilen och att han tidigare var fälld för sexuellt tvång och våldtäktsförsök. 


13 april 2008 säger polisen att Anders har erkänt mordet på flickan, han visar även vart han gömt kroppen. Han erkände också att han mördat en annan tjej i Falun år 2002 samt ett våldtäktsförsök i Sandviken 2006. 


I juli åtalades Anders Eklund för två mord, två grova våldtäkter, och grovt barnpornografibrott. Han dömdes den 6 oktober 2008 till livstids fängelse och ska betala  210 360 kronor i ränta i skadestånd till Englas mor. 


Englas begravningsgudstjänst var i Stjärnsunds kyrka den 10 maj 2008, begravningen sändes direkt på SVT1. 


Engla Höglund
Engla Höglunds begravningsplats, bildkälla: Gunnar Lundmark
Visa resten ↓
10 Maj 2017, 14:59
Den livstidsdömde Anders Eklund har kämpat länge för att få tillbaka pengar som Kronofogden tagit. Trots att han har skulder på miljoner.
12 Dec 2016, 09:26
Anders Eklund menar att skadeståndet ska täcka vård livet ut och vill därför behålla pengarna.
8 Dec 2016, 20:22
Anders Eklund får faktiskt lön för att sitta i fängelset. Här kan du läsa hur mycket han tjänar.
16 Nov 2016, 11:33
Anders Eklund var inte nöjd med det skadestånd han först fick – nu får han ytterligare med pengar.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.