Anders Eklund får inga pengar tillbaka.
1 av 3
Anders Eklund får inga pengar tillbaka. - Foto: Montage Polisen/TT
Pengarna hade han fått som ersättning från Kammarkollegiet efter en misshandel som skedde på Norrtäljeanstalten.
2 av 3
Pengarna hade han fått som ersättning från Kammarkollegiet efter en misshandel som skedde på Norrtäljeanstalten. - Foto: TT
Eklunds skador efter misshandeln.
3 av 3
Eklunds skador efter misshandeln. - Foto: Polisen

Mördaren Anders Eklund får inte tillbaka sina pengar

Den livstidsdömde Anders Eklund har kämpat länge för att få tillbaka pengar som Kronofogden tagit. Trots att han har skulder på miljoner.


Det har varit många turer rörande livstidsdömde mördaren Anders Eklunds pengar. Han har den senaste tiden kämpat för att få tillbaka de 28 000 kronor som Kronofogden hämtat från ett av hans fängelsekonton.

Eklund har fortfarande en skuld på en halv miljon till sina brottsoffer och nu har hovrätten bestämt att han inte får tillbaka de 28 000 kronor som han kämpat för.

"För att ersättningen ska vara undantagen utmätning krävs bland annat att den hållits avskild. Anders Eklund har inte visat att ersättningen hållits avskild eller att han saknat möjlighet att utan dröjsmål avskilja medlen. Det finns därmed inte något hinder mot att utmäta de på kontot innestående medlen", skriver hovrätten i sitt beslut, enligt Brottscentralen.

Eklund hade nästan 40 000 kronor på ett av sina konton hos Kriminalvården. Det trots hans massiva skuld till brottsoffrens familjer. Det var ett brottsoffer som larmade, Carina Höglund som är mamma till mördade Engla, att hans skadestånd för en misshandel inte borde sitta låst på ett konto, skriver Brottscentralen. Misshandeln inträffade 2014 på Norrtäljeanstalten.

Innan Kronofogden tog pengarna så hade Eklund dock redan hunnit göra av med mycket pengar. Han hade bland annat köpt en jacka för 5 000 kronor. När Anders Eklund blev av med pengarna så överklagade han direkt. Han ansåg nämligen att pengarna var för invaliditets- och tandskador.

Han fick avslag, men gav inte upp. Han överklagade till Kriminalvården, sen till tingsrätten och slutligen till hovrätten. I samtliga instanser fick han avslag. Då överklagade Eklund till Högsta domstolen eftersom hovrätten inte fått in samtliga handlingar innan beslutet fattades.

Där fick han rätt och målet prövades på nytt i hovrätten. Resultatet där blev alltså ett avslag.

Anders Eklund avtjänar livstids fängelse för att ha mördat tioåriga Engla i Stjärnsund utanför Hedemora 2008 och för att ha mördat 31-åriga Pernilla Hellgren i Falun 2000.

Läs också om hur mycket Anders Eklund tjänar medan han sitter i fängelse.

Så mycket tjänar Sveriges värsta mördare i fängelset – helt skattefritt

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Fattade hovrätten rätt beslut?
Tack för din röst!