Volvo EX30
Volvo har fått ett dåligt betyg i en undersökning om de minst pålitliga bilarna - Foto: Volvo

Förtjänar Volvo sitt goda rykte? Rasar i undersökning

Amerikanska JD Power har släppt sin årliga undersökning av de mest problemfira bilarna, och Volvo ligger långt ner i listan.


I denna upplaga av JD Power handlar det om 30 595 ägare som har fått tycka till om sina bilar av modellår 2021. Bilmärkena har sedan rankats efter antalet problem per hundra bilar.

De vanligaste problemen som ägarna klagar över handlar om teknikstrul, exempelvis med MMI-systemet eller kopplingen till Apple Carplay, men även överkänsliga varningssystem irriterar.

Ägare paniksäljer elbilar – här är märkena ingen vill ha

Ett dåligt resultat för Volvo

Bilmärket som vinner studien med minst problem är, i vanlig ordning, japanska Lexus med 135 problem per hundra bilar, följt av koncernsyskonet Toyota med 147 problem.

Även märken som Porsche, BMW och Kia fick ett bra omdöme. Genomsnittet i mätningen landade på 190 problem per 100 bilar.

Betydligt längre ner i listan finner vi Volvo, som här i Sverige fortfarande har ett väldigt högt förtroende hos kunderna. Det svenska märkets bilar hade 245 problem per 100 bilar.

Volvos elbilar slår Tesla: Högre förtroende hos svenskarna

Inte bara Volvo

Volvo är dock inte det enda stora, etablerade bilmärket som fick ett dystert resultat, utan Volkswagen, Land Rover och Audi fick alla ett ännu sämre betyg.

I särklass sämst var amerikanska Chrysler med 310 problem per 100 bilar. Detta trots att samtliga av märkets modeller är gamla som gatan, vilket borde betyda att man har haft tid att rätta till de flesta problemen.

Den enskilt mest problemfria bilmodellen i studien blev Porsches lilla sportbil 718.

Elbilar är för stora – kan stoppa elektrifieringen

Elbilar har mer problem

Två grupper av bilar som sticker ut som mer problematiska för ägarna än andra är elbilarna.

Ägare av elbilar rapporterade i genomsnitt 256 problem per 100 bilar, och ett av de främsta problemen handlade om däcken.

39 procent av elbilsägarna uppgav att de hade behövt byta däck på sina bilar under de senaste 12 månaderna, jämfört med 19 procent för ägare av bensinbilar.

Bensinbilar, hybrider och laddhybrider hade i genomsnitt 187, 191 och 216 problem per 100 bilar respektive.

Listan visar de olika bilmärkena rankade efter antalet problem. Tesla ligger utanför listan, då man egentligen fick för få svar från ägarna för att det ska vara representativt - Källa: JD Power

Ford skrotar typ av självkörning – värdelöst för kunderna

Bil
Få motornyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

F1-stjärnans stulna Ferrari återfunnen efter 28 år – i Japan

igår 17:05

Bensinpriserna är för låga – enligt Trafikverket

igår 16:19
Utsläppen från trafiken måste ner för att klimatmålen ska uppnås, och då måste det enligt Trafikverket bli dyrare att tanka bilen.

Kan man ha roligare i en bil? Vi kör på is med Mercedes

2 dagar sedan 23:23
Många biltillverkare beger sig norröver när vintern gör intåg. En av dessa är Mercedes-AMG som bjöd upp mig till Arjeplog för att testa på deras kundevent – AMG Experience on Ice.

Mest miljövänliga bilen är inte en elbil — enligt ny studie

2 dagar sedan 22:01
Att välja en elbil anses ofta vara det miljövänliga mest miljövänliga bilvalet, men enligt en ny studie är så inte nödvändigtvis fallet.

Kinesiska bilar samlar ”känslig data”: kan vara säkerhetsrisk

2 dagar sedan 00:12
Bilmarknaden är numera full med bilar från Kina, och många av dem samlar in mängder av data. Amerikanska myndigheter ska nu utreda om detta utgör en säkerhetsrisk.

Vi provkör nya elbilen BMW iX2: "Inte alls som väntat"

3 dagar sedan 18:59
BMW X2 lanserades i mars 2018 och var, märkligt nog, mindre än X1. Nästan sex år senare har det blivit dags för en ny generationen att äntra spelplanen, en som nu även erbjuds som renodlad elbil.