Elbilar från Tesla och Volvo
Elbilar från Tesla och Volvo ligger i topp vad gäller förtroende - Foto: Tesla/Volvo

Volvos elbilar slår Tesla: Högre förtroende hos svenskarna

Elbilar är dyra, och ska man spendera mycket pengar är förtroendet för produkten viktig. På den punkten är Volvo vassare än Tesla.


Tesla har under många år varit en ledare inom elbilar, och man skulle därför kunna tänka sig att märket också skulle ha högst förtroende hos ägarna.

Enligt en ny undersökning som Kvdbil har beställt av Sifo är det emellertid Volvo som har högst förtroende för sina elbilar bland svenskarna. Tesla ligger dock inte långt efter.

Ryktet inom Tesla – stora avskedningar på ingång

Jämnt i toppen för elbilar

Skillnaden är inte stor. I undersökningen svarade 19,8 procent att de känner mest förtroende för Volvo, medan Tesla fick 18,9 procent.

Daniel Oldsberg, försäljningschef på Kvdbil, tror att resultatet beror på att Volvo länge har förknippats med trygghet, säkerhet och driftsäkerhet i Sverige.

– Volvo har varit synonymt med bilar av hög kvalitet i nästan hundra år. Nu förväntar sig många att de ska hålla samma standard även när det gäller elbilar, säger Daniel Oldsberg.

Ägare paniksäljer elbilar – här är märkena ingen vill ha

Etablerade märken dominerar

Efter de två ledarna vad gäller förtroende är det ett ganska stort gap till övriga tillverkare av elbilar.

På en delad tredjeplats finner vi Volkswagen och Toyota med 12 procent, följt av Polestar på femte plats med 10 procent. Polestar är också det enda rena elbilsmärket som inte får ett verkligt uselt betyg – kanske på grund av dess nära association med Volvo.

Kinesiska märken som BYD, MG och Maxus fick inte en enda röst.

Elbilar är för stora – kan stoppa elektrifieringen

Att bygga förtroende tar tid

Daniel Oldsberg tror att bristen på röster för dessa märken beror på att de är för unga.

– Dessa elbilsmärken har bara varit på den svenska marknaden i några år, i vissa fall endast ett år. Det är naturligtvis en jättestor skillnad mot Volvo, ett märke som nästan alla svenskar har en relation till. Att etablera förtroende tar tid, säger Daniel Oldsberg.

Världens dyraste personliga regplåt kostar 100-tals miljoner

Bil
Senaste nytt

Gustaf Testar Chevrolet Corvette cabriolet i Kalifornien

igår 23:59

Vi provkör nya Mini JCW Countryman i Portugal

igår 16:44
Mini Countryman är en liten suv som har nått fantastiska framgångar för det BMW-ägda märket genom åren. Nu har bilen lanserats i en tredje generation, och Marcus Berggren har varit i Portugal för att provköra den sportiga JCW-versionen.

Lasta med stil: Unik kombi från Rolls-Royce till salu

igår 00:00
Att få sin Rolls-Royce ombyggd av en karosserimakare var relativt vanligt förr i tiden. Nu säljs en kombi som för traditionen vidare.

Hybrider utklassar elbilar: Är betydligt billigare att äga

2 dagar sedan 20:34
Att äga en bil är ett förhållandevis dyrt nöje, och att välja rätt bil kan spara tusenlappar. Här är de mest ekonomiska bilarna att äga.

Bästa spartipset: Bilvalet som kan spara tusenlappar

2 dagar sedan 19:58
I dessa utmanande ekonomiska tider är det många som letar efter fiffiga sparknep som får vardagsekonomin att gå ihop, och bland det mest ekonomiska man kan göra är att välja rätt bil för sina ändamål.

Veckans testbil: Vem ska köpa nya Mercedes CLE?

3 dagar sedan 17:36
I ett steg att strama åt modellutbudet har Mercedes valt att kapa vissa modeller. Detta ger i stället upphov till helt nya beteckningar – därför testar vi Marcus Berggren Mercedes-Benz CLE denna vecka.