Semestern är räddad!
Semestern är räddad! - Foto: William Koitrand

Chockhöjda skatten på husbilar: Nya löftet från regeringen

​Det är inte ovanligt att årsskatten på en modern husbil ligger på över 20 000 kronor, efter införandet av bonus-malus. Snart införs ett nytt system som innebär att skatten kan två- eller tredubblas, vilket har lett till en hel del upprörda röster i branschen. Nu har regeringen kommit med ett löfte om skatten på husbilar.


Att skatten på husbilar kan komma att bli hela två till tre gånger högre än idag har att göra med ett nytt sätt att räkna på utsläppen.

Det handlar om att husbilarna ska byta från den gamla NEDC-formeln till den mer verklighetstrogna WLTP-körcykeln — ett byte som skedde för personbilarna för flera år sedan.

När man byter sätt att räkna kommer utsläppen på pappret att dubblas, rapporterar Carup.

Världens argaste vagnpark: Här är Anders Öfvergårds bilar

Inte nödvändigtvis sant

Den potentiellt extrema höjningen av skatten på husbilar har fått en hel del spridning på sociala medier, och från husbilsbranschen har det höjts upprörda röster.

Enligt Per Nilsson, ordförande på Husvagns- och Husbilsbranschens Riksförbund (HHR), är rapporterna dock överdrivna.

- Sociala medier är en fantastisk plattform för kommunikation och spridning av information men det är lika lätt att felaktiga rykten sprids, säger Per Nilsson.

Fusk med bensinpump: Kvinna tankade gratis för 290 000 kronor

Husbilsbranschen har inte uppskattat tanken om en eventuell höjning. (Foto: William Koitrand)

Regeringens löfte om skatten

Tvärtom har regeringen enligt HHR gett tydliga löften om att skatteläget för husbilarna inte ska försämras.

Det beskedet ska ha kommit från Edward Riedel, ordförande i Riksdagens Finansutskott och Mats Green, Energi- och näringspolitisk talesperson (M), under en pressträff hos husvagns- och husbilstillverkaren Kabe tidigare i år.

Betydligt högre bränslepriser: Nya regler blir en "kalldusch"

Ingen försämrad skatt för husbilar

Mikael Blomqvist, vd på Kabe, säger sig också ha fullt förtroende för att skattesituationen för husbilarna inte kommer att försämras, efter besked från Moderaterna. Baserat på kontakt med flera politiska partier finns det enligt Blomqvist ett brett politiskt stöd för att hålla skatten på husbilar på dagens nivåer.

Den som tvekar inför att köpa en ny husbil, på grund av risken för en rejäl skattesmocka, bör således kunna vara lugn.

- Funderar man på att köpa en ny husbil kan man tryggt utgå från att de skattenivåer som gäller idag bör också gälla imorgon. Så tolkar vi de signaler vi har fått från olika politiker, säger Per Nilsson.

Eldriven kombi med löparskor: Nya Volkswagen ID.7 GTX Tourer