Bränslepriser
Ett förslag från EU kan bli "en kalldusch" för Sveriges bilister - Foto: Erik Simander/Terje Pedersen/TT

Betydligt högre bränslepriser: Nya regler blir “en kalldusch”

Sänkningen av bränslepriserna i och med den sänkta reduktionsplikten vid nyår är redan utraderad, och värre ska det bli. EU vill nämligen införa ett system för utsläppsrätter för vägransporter, vilket kommer att leda till betydande ökningar av priset på bensin och diesel.


Redan så tidigt som 2026 kan priserna på bensin och diesel komma att höjas med en krona eller mer, enligt Riksförbundet M Sverige.

Enligt Naturvårdsverkets beräkning ska sedan priserna fortsätta att öka fram till år 2040. Poängen är att de höjda priserna ska minska utsläppen genom att färre kör bil.

Hackare kan ta över din Tesla – kan spåra och stjäla bilen

Oklart om det gör nytta

Frågan är dock om de höjda bränslepriserna egentligen har någon större inverkan på bilkörandet.

Än så länge har ökningarna i bränslepris bara lett till marginella skillnader i hur många som kör bil, enligt beräkningar från Trafikanalys.

Världens argaste vagnpark: Här är Anders Öfvergårds bilar

“En kalldusch”

Enligt Caroline Drabe, vd på M Sverige, hade dylika höjningar slagit hårt mot många bilister, samt varit tufft att införa i Sverige.

– Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, säger Caroline Drabe.

Autopilot i bilar funkar inte: Tesla och andra märken döms ut

Högre bränslepriser utan miljöfördelar

Det nya EU förslaget om utsläppsrätter är en separat fråga från debatten om reduktionsplikten, som styr hur stor andel av bränslet som ska vara förnyelsebart.

Vid nyår sänktes reduktionsplikten i Sverige, vilket ledde till lägre priser på bensin och framför allt diesel.

Drygt två månader senare är bensinpriset emellertid tillbaka en bit 18,30 kronor per liter, vilket inte är långt ifrån vad priset låg på innan nyår.

Enligt M Sverige väntas EU-förslaget “leda till högre bränslepriser utan fördelarna med förnybara bränslen”.

Fusk med bensinpump: Kvinna tankade gratis för 290 000 kronor

Bil