Bilförare sov med autopilot
Att sitta och sova bakom ratten på motorvägen är definitivt inte att rekommendera - Foto: Polisen/Volvo

Bilförare döms: Sov på E4:an med påslagen autopilot

En bilförare döms till vårdslöshet i trafik, efter att i januari ha låtit autopiloten på sin bil köra på motorvägen medan han satt och sov. Mannen stoppades av polisen efter att ett flertal medtrafikanter noterat att det såg ut som att han satt och sov bakom ratten.


Händelsen ägde rum i januari på motorvägen E4 i Östergötland. När en polispatrull kom fram till bilen såg man att mannen mycket riktigt satt och sov, skriver polisen på sin hemsida. 

Bilen låg kvar i vänsterfilen utan att reagera på stoppsignaler och blåljus. Man kunde sedan fånga mannen på film sovandes bakom ratten, innan man stannade honom.

Mannen döms nu till dagsböter för vårdslöshet i trafik, rapporterar P4 Östergötland.

– Det är ju såklart aldrig tillåtet att sova vid ratten, oavsett hur smart system man har i bilen, säger Björn Thunblad, samordnare för trafik region Öst.

Vi bygger Ayrton Sennas legendariska McLaren i Lego

Att använda autopilot är olagligt

Det blir idag allt vanligare att bilar är utrustade med någon form av självkörning, och beroende på tillverkare fungerar systemen olika bra.

Det är dock i dagsläget inte tillåtet att använda autopilot-system på allmän väg, säger polisen.

– Nackdelen är om man förlitar sig för mycket på de här systemen och tappar fokus på vägen, då kan det bli farligt, säger Björn Thunblad.

Thunblad noterar dock att utvecklingen med smartare bilar är positiv, och att de automatiserade funktionerna rätt använda kan rädda liv framöver.¨

Flygplan tappade hjulet – krossade flera bilar

Kan leda till fängelse

Ansvaret för att nymodiga funktioner som autopilot inte används på fel sätt, som i detta fall, ligger på föraren.

– Visar det sig att man gjort sig skyldig till grov oaktsamhet, eller visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv eller egendom kan man dömas till grov vårdslöshet i trafik med ett straffvärde upp till två års fängelse, säger Björn Thunblad.

Regeringen håller för tillfället på att dra upp regler för hur autopilot och andra liknande funktioner får användas.

Tesla Model Y finns nu som transportbil – av skatteskäl

Elbil ska ha orsakat branden på fartyget – Porsche stäms

Bil