Bluff
Det gäller att hålla koll på vilka fakturor man betalar - Foto: Jessica Gow/Nora Lorek/TT

Bilägare varnas: Bluffmakare skickar falska fakturor

Som bilägare får man periodvis en rad o, och vissa av dessa kan vara av en mindre hederlig sort. Nu varnar riksförbundet M Sverige för en ny våg av bluff-fakturor som den senaste tiden har skickats ut till bilägare.


M Sverige har den senaste tiden fått in ett antal anmälningar från bilägare som har fått reklam för olika former av bilgarantier i brevlådan.

Företagen bakom fakturorna kallar sina erbjudanden “förlängd fabriksgaranti” eller någonting liknande, och erbjudandena skickas ofta till de vars bilar är av en ålder där tillverkarens garantiåtaganden är på väg att upphöra.

Planera en långresa med elbil: Här är de bästa apparna

Ger inget skydd

Enligt M Sverige är dessa “garantier” i stort sett värdelösa, och kommer inte att hjälpa dig som ägare om något skulle gå fel med bilen.

– Det är innehållslösa och ofta helt onödiga garantier som inte ger konsumenter något skydd, säger M Sveriges jurist Olle Haglund.

Har du förmånsbil? Då kan tillvalen råka bli skattefusk

Förklädda som fakturor

I många fall kommer dessa erbjudanden i form av en faktura.

Många av de bilägare som betalar fakturan inser snart att de har ingått ett avtal som förlängs automatiskt.

Enligt vissa av de rapporter som M Sverige har fått in har fakturan kommit via Kivra-appen, snarare än i brevlådan, vilket har stärkt intrycket av att det rör sig om en legitim faktura.

Över 2 000 renar påkörda varje år – så undviker du olyckan

Volkswagens vanligaste modell är en korv – slog rekord 2023

Bil
Få motornyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Vi testar Alfa Romeo Tonale – en passionerad laddhybrid?

igår 22:27

Fixa rätt däcktryck på bilen – så gör du

igår 11:46
Att se till att man kör med rätt lufttryck i däcken är viktigt, och det är särskilt viktigt att kolla sina däcktryck när man precis har bytt mellan sommar- och vinterdäck. Det gäller även om du har fått bytet utfört på en verkstad. Så gör du för att kolla dina däcktryck.

Mitsubishi Outlander PHEV är tillbaka: Vi kör den på is

igår 02:17
Första generationen av Mitsubishi Outlander PHEV tog den svenska tjänstebilsmarknaden med storm, genom att vara relativt ensam som laddhybrid-suv på marknaden. Nu är modellen på väg tillbaka till Sverige i en helt ny generation, och Gustaf Gripenlöf Karlberg har fått ett smakprov på halt underlag.

Tre konceptbilar Volvo borde ha tillverkat

2 dagar sedan 17:00
Volvo har en lång och stolt historia som biltillverkare. Under många år var märket känt för att bygga bilar som var säkra och vettiga, men fruktansvärt tråkiga. Genom åren passerade det dock ritningar på ett antal roliga bilar över skrivborden på Torslandaverken, som tyvärr inte blev verklighet.

MC-knutten Jan Emanuel: Här är hans motorcyklar

2 dagar sedan 15:20
Entreprenören och politikern Jan Emanuel är inte bara en passionerad bilentusiast, utan äger också en rad motorcyklar. Här är de tvåhjulingar som han äger.

Körkortsturism: Sättet att lura sig till ett svenskt körkort

11 Apr, 18:49
Att skaffa sig ett körkort i Sverige är en ganska omfattande process, med krav på flera riskutbildningar och stränga teori- och körprov. Det finns dock ett kryphål i lagen som gör att man kan lura till sig ett svenskt körkort. Fenomenet kallas “körkortsturism”.