Bluff
Det gäller att hålla koll på vilka fakturor man betalar - Foto: Jessica Gow/Nora Lorek/TT

Bilägare varnas: Bluffmakare skickar falska fakturor

Som bilägare får man periodvis en rad o, och vissa av dessa kan vara av en mindre hederlig sort. Nu varnar riksförbundet M Sverige för en ny våg av bluff-fakturor som den senaste tiden har skickats ut till bilägare.


M Sverige har den senaste tiden fått in ett antal anmälningar från bilägare som har fått reklam för olika former av bilgarantier i brevlådan.

Företagen bakom fakturorna kallar sina erbjudanden “förlängd fabriksgaranti” eller någonting liknande, och erbjudandena skickas ofta till de vars bilar är av en ålder där tillverkarens garantiåtaganden är på väg att upphöra.

Planera en långresa med elbil: Här är de bästa apparna

Ger inget skydd

Enligt M Sverige är dessa “garantier” i stort sett värdelösa, och kommer inte att hjälpa dig som ägare om något skulle gå fel med bilen.

– Det är innehållslösa och ofta helt onödiga garantier som inte ger konsumenter något skydd, säger M Sveriges jurist Olle Haglund.

Har du förmånsbil? Då kan tillvalen råka bli skattefusk

Förklädda som fakturor

I många fall kommer dessa erbjudanden i form av en faktura.

Många av de bilägare som betalar fakturan inser snart att de har ingått ett avtal som förlängs automatiskt.

Enligt vissa av de rapporter som M Sverige har fått in har fakturan kommit via Kivra-appen, snarare än i brevlådan, vilket har stärkt intrycket av att det rör sig om en legitim faktura.

Över 2 000 renar påkörda varje år – så undviker du olyckan

Volkswagens vanligaste modell är en korv – slog rekord 2023

Bil