Planera elbil
Appar kan vara till stor hjälp vid långkörning med elbil - Foto: Marcus Berggren/Seth Wenig/TT

Planera en långresa med elbil: Här är de bästa apparna

De flesta moderna elbilar är i dag utrustade med navigation som automatiskt planerar in laddstopp längs vägen. I vissa lägen vill man dock själv välja var och när man ska stanna utmed vägen, och för att planera långturen med elbil finns det ett antal appar som kan vara till god hjälp. Här är mina två favoriter.


Att förlita sig på den inbyggda ruttplaneringen i moderna elbilar är ofta det rätta om målet är att komma fram så snabbt som möjligt, eftersom bilen kommer välja att stanna vid de punkter då det är som mest effektivt att ladda.

Detta stämmer dock inte alltid överens med när och var man själv vill stanna och äta, eller med det pris som man kan tänka sig betala för laddningen. Till skillnad från prisskillnaderna mellan olika bensinmackar, som högst skiljer några procent från mack till mack, kan man lätt behöva betala dubbla priset vid en elbilsladdare jämfört med en annan.

Som tur är finns det några mobilappar som kan hjälpa till med detta.

Här blir det omkörningsförbud i påsk

Chargefinder

Min favoritapp för att snabbt få koll på vilka elbilsladdare som finns i min omgivning är Chargefinder, som finns att ladda ner till både iPhone- och Android-telefoner.

Appen samlar alla elbilsladdare i hela Sverige. Genom en karta och en lättanvänd sökfunktion kan man således enkelt få koll på vilka laddare som finns i ett särskilt område.

Genom appen får man också snabbt en överblick över laddarnas laddhastighet, typ och pris, samt hur många uttag det finns, hur många uttag som är tillgängliga och vilket företag som är operatör. Det går också att filtrera efter typ av laddare och laddhastighet. I en perfekt värld hade det också gått att filtrera efter pris.

Jag använder främst appen för att kontrollera laddmöjligheterna vid min destination – exempelvis om jag vill ladda bilen lokalt under en vecka i fjällen.

Elbil till fjällen i påsk? Dessa tips gör resan smidigare

A Better Route Planner

När det gäller att planera själva resan är dock A Better Route Planner, förkortat ABRP, ett bättre alternativ, som också finns för iPhone och Android.

Appen samlar alla laddare i landet, och är enkelt förklarat en navigator som planerar hela din resa inklusive laddstopp. I appen kan du ange vilken bil du har, hur laddat batteriet är vid avfärd, samt ett antal faktorer som påverkar räckvidden – exempelvis värderleken.

Precis som den inbyggda navigationen i många bilar planerar appen sedan en rutt, och visar när man ska stanna och hur länge man ska ladda på varje ställe. Vill man stanna längre vid ett stopp, exempelvis för att äta, kan appen planera för det.

Betalar man för premiumversionen får man bland annat också integration med Apple Carplay, samt trafikuppdateringar.

Man kan dock inte se priserna vid de olika laddstationerna, utan för att ta reda på det får man konsultera Chargefinder-appen. Appen har inte heller koll på om bilen drar mer än väntat, och kommer således inte automatiskt anpassa laddstoppen efter detta.

Laddföretagens krångel saboterar för elbilarna

Inbyggd navigation har sina fördelar

Just att bilen kan dra mer el än väntat är ett starkt argument för att använda bilens egen navigation, även om den har vissa begränsningar. I de flesta fall kommer bilen nämligen själv inse att laddningen inte kommer att räcka till destinationen, och föreslå ett extra laddstopp.

Ett annat starkt argument för de inbyggda systemen är att de kan kontrollera förvärmningen av batteriet, som i många bilar endast kan aktiveras genom att sätta en laddare som destination i navigationssystemet. Ett förvärmt batteri går snabbare att ladda, och är således att föredra vid långkörning.

I en perfekt värld hade alltså de inbyggda systemen haft större möjligheter för föraren att önska om pris, tid och plats för laddstoppen. Alternativt skulle apparna ha befogenhet att prata direkt med bilarna.

Som det är nu får man helt enkelt kombinera bilens system med mobilapparna för att resan ska bli så smidig som möjligt.

Många ångrar sin elbil: Här är främsta anledningen

Bil