1 av 3
2 av 3
- Foto: Fredrik Sandberg/TT
3 av 3
- Foto: Jessica Gow / Jessica Gow/TT

7 tips som hjälper dig att få ut max av ditt studiemedel

Skippa falukorven och fulölen på bolaget. Det går att leva ett bra liv även under sin studietid.


De flesta accessoarer studietiden med fattigdom, och visst, du badar väl inte direkt i pengar men myten om att det är all in på nudlar stämmer ju inte direkt.

Nedan får du lite tips för hur du ska maxa ditt CSN och få ut så mycket som möjligt av dina väl värda pengar.

1. Grunda hemma

Gå ut på krogen kan du göra men det bästa är kanske att välja kåren om du ändå ska gå ut. Du kan även lyssna på Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

– Det kanske inte går att gå ut på krogen varje helg men när du gör det kan du och dina vänner äta hemma och sen gå ut. Du behöver inte köpa allt ute utan det går att grunda hemma så att säga, säger Ingela.

Bildkälla

2. Skaffa en budget

För att få koll på sin ekonomi gäller det att göra en budget. Undersök dina utgifter och inkomster för att se hur mycket pengar du kan spendera.

Bildkälla

3. Gå till sunkhak

Du är ju ändå student så njut av den tiden. När du är advokat lär du säkerligen inte njuta av den härliga atmosfären på ett lokalt sunkhak. Du behöver inte vandra runt på Stureplan och köpa öl för 80 kronor när du studerar.

Bildkälla

4. Skit i träningskortet

Hälsan är viktig. Du ska därför inte strunta i att träna men du kan lyfta däck på bakgården. Du kan köra bänkpress med soffan eller så, ja du förstår vart vi vill komma. Möjligheterna är oändliga.

Bildkälla

5. Rabatter

Rabatter is king! Du har Mecenat-kortet som erbjuder en massa olika rabatter och släng inte reklamen när du får ner det i brevlådan. Det kan finnas en liten rabattkupong där mellan alla gratistidningar.

Bildkälla

6. Storhandla

Dina föräldrar har nog sagt att du ska storhandla många gånger. Men ändå gör du inte det! Varför? Jo, det är tråkigt och jobbigt.

Men om du vill få ut allt av ditt CSN och lägga pengar på saker du tycker är kul så är storhandling ett bra alternativ. Du kommer billigare undan än i butiken runt hörnet och du slipper därför äta falukorv varje dag.

Bildkälla

7. Plugga

Ja det kanske viktigaste är ju att klara studierna. Annars säger nämligen CSN stopp och då blir det garanterat nudlar för dig.

– Det är också viktigt att klara av studierna i utsatt tid, om det tar längre tid får du bara större skulder. Det är också skönt att slippa oroa sig om pengar, säger Ingela Gabrielsson privatekonom på Nordea.

Bildkälla

Du kanske också är intresserad av att läsa om vad döende ångrar mest av allt, det kan du läsa här.

CSN
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du student?
Tack för din röst!