Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
ANNONS: Innehåll i samarbete med Tele2

Här är 5 av de vanligaste fobierna – och så blir du av med dem

- 14/11/2016, 16:11 -
Har du en fobi? Du kan vara lugn, det kan snabbt botas.
1 av 3

Har du en fobi? Du kan vara lugn, det kan snabbt botas.

TT

Skulle du våga klättra upp i Eiffeltornet?
2 av 3

Skulle du våga klättra upp i Eiffeltornet?

SCANPIX NORWAY

Många har en fobi för att kräkas eller se andra kräkas.
3 av 3

Många har en fobi för att kräkas eller se andra kräkas.

JONAS EKSTRÖMER / SCANPIX

De vanligaste fobierna är nog inte de som du hade tänkt dig.

Helt plötsligt så kan den bara var där. Den där rackarns fobin som du inte alls hade förut. Onekligen en jobbig känsla men du är antagligen inte ensam med ditt problem. Ungefär var tionde person lider av någon slags fobi.

– Vissa begränsas så mycket i vardagslivet att de inte vågar gå ut, om du har en fobi för spindlar eller björnar så kanske du inte vågar gå ut i naturen trots att du vill det, Anna Bjärtå som forskar om rädsla och ångest vid Mittuniversitetet.

Men det går att bli av med fobin.

– Det finns jättebra exponeringsbehandlingar. Det innebär att man stegvis exponerar sig för sin rädsla. Då kan det bli förbättringar på bara några timmar, säger Anna.

Nedan listar vi sex av de vanligaste fobierna.

Mysofobi - rädsla för smuts

Det låter kanske som rädsla för att mysa men så är det inte. Mysofobi handlar om en överdriven rädsla för smuts. Det kan sluta med att hela ditt liv går ut på att tvätta och städa samt städa och tvätta.

Bildkälla

Ophidiofobi – ormrädsla

Kan du föreställa dig en orm slingra runt din kropp? Ja? Då kan vi nog gott konstatera att du inte har den fobin.

Bildkälla

Emetofobi – rädsla för uppkastningar och för att själv kräkas

Om en av tio har någon slags fobi så visar vissa undersökningar att hela en av tre lider av rädslan för att kräkas eller se någon annan göra det.

Inte något för en partypingla alltså.

Bildkälla

Araknofobi – rädsla för spindlar

Det som är bra med spindlar är att de är ganska långsamma men helt plötsligt så går du in i det där spindelnätet och helvetet börjar.

Du fräser, försöker spotta ut spindelnätet och resterande av dagen har du känslan av att spindeln sitter innanför tröjan.

Bildkälla

Akrofobi – höjdskräck

Njut om du inte redan är höjdrädd för det kommer med all sannolikhet komma till dig.

I takt med åldern, försvagas nämligen organen som styr din balans. Således får du passa på att njuta av att bestiga berg och hoppa fallskärm.

Bildkälla

En person som inte ens är nära att vara höjdrädd är Anna Lundh som är höghöjdsinstruktör. På onsdagen den 16:e november kommer du med hjälp av ny teknik, kunna stiga in i hennes huvud och följa med henne när hon arbetar på riktigt hög höjd. Det gör du genom denna länk.

Nöj dig inte med att vara rädd för höjder, nöj dig med mer än så.