Här är 5 av de vanligaste fobierna – och så blir du av med dem
De vanligaste fobierna är nog inte de som du hade tänkt dig.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Helt plötsligt så kan den bara var där. Den där rackarns fobin som du inte alls hade förut. Onekligen en jobbig känsla men du är antagligen inte ensam med ditt problem. Ungefär var tionde person lider av någon slags fobi.
– Vissa begränsas så mycket i vardagslivet att de inte vågar gå ut, om du har en fobi för spindlar eller björnar så kanske du inte vågar gå ut i naturen trots att du vill det, Anna Bjärtå som forskar om rädsla och ångest vid Mittuniversitetet.
Men det går att bli av med fobin.
– Det finns jättebra exponeringsbehandlingar. Det innebär att man stegvis exponerar sig för sin rädsla. Då kan det bli förbättringar på bara några timmar, säger Anna.
Nedan listar vi sex av de vanligaste fobierna.
Mysofobi - rädsla för smuts
Det låter kanske som rädsla för att mysa men så är det inte. Mysofobi handlar om en överdriven rädsla för smuts. Det kan sluta med att hela ditt liv går ut på att tvätta och städa samt städa och tvätta.
Ophidiofobi – ormrädsla
Kan du föreställa dig en orm slingra runt din kropp? Ja? Då kan vi nog gott konstatera att du inte har den fobin.
Emetofobi – rädsla för uppkastningar och för att själv kräkas
Om en av tio har någon slags fobi så visar vissa undersökningar att hela en av tre lider av rädslan för att kräkas eller se någon annan göra det.
Inte något för en partypingla alltså.
Araknofobi – rädsla för spindlar
Det som är bra med spindlar är att de är ganska långsamma men helt plötsligt så går du in i det där spindelnätet och helvetet börjar.
Du fräser, försöker spotta ut spindelnätet och resterande av dagen har du känslan av att spindeln sitter innanför tröjan.
Akrofobi – höjdskräck
Njut om du inte redan är höjdrädd för det kommer med all sannolikhet komma till dig.
I takt med åldern, försvagas nämligen organen som styr din balans. Således får du passa på att njuta av att bestiga berg och hoppa fallskärm.
En person som inte ens är nära att vara höjdrädd är Anna Lundh som är höghöjdsinstruktör. På onsdagen den 16:e november kommer du med hjälp av ny teknik, kunna stiga in i hennes huvud och följa med henne när hon arbetar på riktigt hög höjd. Det gör du genom denna länk.
Nöj dig inte med att vara rädd för höjder, nöj dig med mer än så.