Här är julfilmerna du måste se och de du måste strunta i

- 02/12/2016, 16:48 -
Ensam hemma-filmerna är populära under julen.
1 av 4

Ensam hemma-filmerna är populära under julen.

Faksimil Youtube

Det är viktigt med mys när du ska titta på en julfilm.
2 av 4

Det är viktigt med mys när du ska titta på en julfilm.

Shutterstock

Det är även viktigt att ha godis!
3 av 4

Det är även viktigt att ha godis!

TT

Alexander på Moviezine anser att den första Die hard-filmen är en riktigt bra julfilm.
4 av 4

Alexander på Moviezine anser att den första Die hard-filmen är en riktigt bra julfilm.

Faksimil Youtube

De flesta av filmerna har du säkert som favoriter från din barndom.

Under juletiderna är det dags att damma av många klassiska filmer som annars inte riktigt funkar. De blir i alla fall otroligt mycket bättre när snön ligger utanför fönstret.

Det blir inte riktigt samma sak att se Macaulay Culkin gira fällor när det är sol ute. Svenskarna som är utomlands på varmare breddgrader får alltså inte njuta på samma sätt som de som är hemma i kylan.

Bildkälla

Vi tog ett snack med Moviezines chefredaktör Alexander Dunerfors för att be om tips på de filmer du måste se, men kanske viktigast de du ska undvika.

– En bra julfilm för mig har julmys-känslan, jag vill även ha humor, kärlek och värme. Det handlar om traditioner under julen, filmerna är kanske inte de bästa men det är en tradition att titta på filmerna, säger han.

Nedan ser du Alexanders fyra bästa julfilmer. Vi rekommenderar dig att titta på alla på en gång. Under julen ska man unna sig så nöj dig inte med en film.

Alexanders bästa:

1. Ensam hemma ett och två

– Ensam hemma ett och två är självklara, för mig är dem de bästa julfilmerna som gjorts, men det är ju också för att jag växt upp med dem och därför har de en speciell plats, säger Alexander.

2. Die Hard ett

På plats nummer två får vi allt säga att Alexander levererar en överraskning och han kan förstå varför.

– Visst det är Bruce Willis och action men det är under julen ändå så det funkar. Sen är det ju en av de bästa actionfilmerna också.

3. Edward Scissorhands

Om Die Hard var en smärre överraskning så får vi säga att Edward Scissorhands är en rejäl överraskning. Filmen med Johnny Depp i huvudrollen motiveras så här av Alexander:

– Inte en klassisk julfilm, den utspelar sig inte ens under julen men jag tror det kan snöa lite. Men jag tycker den passar väldigt bra in i det mysiga som julen tar med sig.

Och dessa filmer ska du undvika:

1. Livet är underbart

– Här sticker jag ut lite då det här är en klassiker som många säger är den bästa julfilmen som gjorts men jag tycker den bara är deprimerande och symboliserar inte julen. Det var bland annat en snubbe som ville ta livet av sig, det var ju ingen julstämning. Jag går mot strömmen och avråder folk att se den här filmen, berättar Alexander.

2. Bad Santa två

– Jag var inget fan av den första heller men den andra är sämre, den vill vara ännu grövre nu och det funkar inte, det blir inte kul. Den har inte heller några julkänslor, säger Alexander.

Du kan även läsa om vilka dagar du ska ta ledigt nästa år för att maximera din julledighet 2017. Det kan nämligen bli en riktig jackpot.

Är Ensam hemma-filmerna de bästa?