Här är fyra saker som du absolut inte ska göra om du vill rädda planeten

- 09/12/2016, 11:21
Tänk på miljön under julen.
1 av 6

Tänk på miljön under julen.

TT

Skippa semestern till Thailand. Utsläppen efter en flygresa är enorm.
2 av 6

Skippa semestern till Thailand. Utsläppen efter en flygresa är enorm.

TT

3 av 6

TT

Skippa köttet.
4 av 6

Skippa köttet.

TT

Glöm inte att källsortera.
5 av 6

Glöm inte att källsortera.

TT

Och köp inte en plastgran.
6 av 6

Och köp inte en plastgran.

TT

När julen närmar sig så dyker det upp många frestelser som påverkar vår miljö negativt. Men du borde hålla dig ifrån det.

En genomsnittlig svensk släpper ut tio gånger så mycket mer koldioxid än planeten klarar av, skriver Telge Energi i ett pressmeddelande. Som du förstår är det inte så bra. Och under julen kommer det flera lockelser för oss människor. Det kanske handlar om att resa till Thailand eller vilken tjusig gran en ska köpa.

Nedan kommer därför fyra punkter som du absolut inte ska syssla med om du vill rädda vår kära planet.

1. Flyg inte

Det bästa för miljön är ju självklart att gå, så gå, gå och gå tycker vi. Att flyga tur och retur till Thailand släpper ut runt 2.2 ton koldioxid i luften. Om du ändå vill dit så gå. Men det är nog för sent för i år.

TT

2. Strunta inte i att köpa ekologisk/närproducerad mat.

Under julbordet ska mycket inhandlas, vi vet, men genom att välja närproducerad mat så minskas transporterna och det ger ju då mindre utsläpp. Skippa köttet och in med mer grönsaker på julbordet. Åk till någon gård och plocka på dig lite salladshuvuden.

TT

3. Köp inte en plastgran

Om du vill vara en miljöbov så går du och köper en plastgran. Om du istället vill värna om den ska du köpa en svensk julgran. Och för att minska utsläppen så ska du ju självklart gå till försäljningsstället och köpa den.

TT

4. Slänga allt skräp i en och samma soppsäck

Det är viktigt för miljön att sortera ditt skräp. Det finns tre sätt som du ska sortera på. Materialåtervinning (35%), biologisk återvinning (15%) och energiåtervinning (50%). De flesta gör dock fel och efter julen så vet du att det blir mycket skräp. Skapa dig då en egen sorteringsstation i hemmet tycker vi. Prydligt och ordentligt.

TT

Källa: Telge Energi.

Du kanske också är intresserad av att läsa vad du och din partner borde göra under julen för att maxa den.

Tänker du på miljön?