Ukraina ställer upp med låten "Stefania".
Ukraina ställer upp med låten "Stefania". - Foto: Luca Bruno/TT

Här är allt vi vet om Ukrainas bidrag i Eurovision Song Contest

Ikväll vankas finalen av Eurovision Song Contest 2022. Tittarfavoriterna kommer från Ukraina, men vilka är egentligen Kalush Orchestra?


Det lär inte gå att undkomma en helt annan stämning än någonsin tidigare skådat i kvällens final av Eurovision Song Contest 2022.

Med anledning av kriget i Ukraina har Ukrainas bidrag i musikkampen fått stort stöd runt om i Europa och har till och med tippats vinna hela tävlingen.

Men vilka är de?

De representerar Ukraina i Eurovision Song Contest

Kalush Orchestra har kommit att bli tittarfavoriter. De kommer representera Ukraina med låten "Stefania" i Turin, Italien.

Vilka är Kalush Orchestra?

Kalush var till en början en rapgrupp som bildades 2019 i Ukraina. De bestod av Oleh PsiukIhor Didentjuk och Vlad Kurochka.

Kalush Orchestra bildades så sent som 2021 när gruppen bestämde sig för att fokusera mer på hiphop blandat med ukrainsk folkmusik. Vid tiden för vad gruppen kallade Kalush Orchestra ett sidoprojekt, anslöt även gruppmedlemmarna Tymofij Muzytjuk, Vitalij Duzjyk och Dzjonni Dyvnyj.

Kalush Orchestra vann inte den ukrainska Melodifestivalen

Från början var tanken att Alina Pasj, som kom på första plats i den ukrainska uttagningen till Eurovision Song Contest, skulle representera Ukraina.

Hon drog sig däremot ur tävlingen efter en kontrovers gällande resor till Krim. Den 22 februari blev därför Kalush Orchestra, som kom på andra plats, representanter för Ukraina istället. Två dagar senare bröt kriget ut.

Vad handlar Ukrainas bidrag om?

Bidraget "Stefania" är tillägnad gruppmedlemmen Oleh Psiuks mamma.

– När kriget bröt ut hade många redan tagit låten till sig och började lägga in sina egna betydelser i den, som att se landet Ukraina som en moder, berättar Oleh för Sveriges Radio.

Vad heter medlemmarna i Kalush Orchestra på Instagram?

De finns att hitta under namnet @kalush.official på Instagram.

Hur gamla är medlemmarna i Kalush Orchestra?

Frontsångaren Oleh Psjuk är 27 år gammal, född 16 maj 1994. Resterande medlemmar är mellan 25-30 år gamla.

En av medlemmarna i Kalush Orchestra är kvar och krigar i Ukraina

Alla i bandet kommer däremot inte vara på plats för att representera hemlandet. Vlad Kurochka, som var en av originalmedlemmarna och även går under namnet MC Killimen, är nämligen kvar och strider i Ukraina.

Resterande medlemmar fick specialtillstånd för att lämna det krigshärjade Ukraina, eftersom alla män mellan 18-60 år beordrades stanna kvar.

Och oron är påtaglig bland medlemmarna, rapporterar Sveriges Radio.

– Jag tycker att det är svårt, jag är orolig för min familj, mina vänner som vår gruppmedlem MC Killimen som är kvar och strider i det territoriella försvaret. Här i Eurovision är det också mängder av repetitioner vi ska vara med på, det är faktiskt svårt att kombinera, berättar Oleh.

Till Expressen berättar frontsångaren om de bomblarm som ljuder dagligen i hans hemstad Kalusj, och sorgen efter förlusten av två vänner.

– Du vet aldrig vad som kommer att hända. Jag har redan förlorat två vänner i kriget så det är väldigt tufft och svårt att hantera de här känslorna.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kommer du titta på Eurovision Song Contest?
Tack för din röst!