Aliette Opheim berättar om den mörka tiden innan skådespelarkarriären.
Aliette Opheim berättar om den mörka tiden innan skådespelarkarriären. - Foto: Henrik Montgomery/TT, Jessica Gow/TT

Aliette Opheim jobbade som strippa: "Kroppen var ett verktyg"

Med en rad priser och nomineringar i ryggen har Aliette Opheim gjort sig ett namn på den svenska skådespelarhimlen. Men vem är hon egentligen? Nyheter24 reder ut några vanliga frågor och funderingar kring skådisen.


Aliette Opheim blev ett namn på allas läppar för sin tolkning av Åsa "Kristi Brud" Waldau i dramatiseringen av mordet i Knutby. Innan dess hade hon dock en rad filmer och tv-serier i ryggen. I sitt sommarprat berättar hon om det tuffa livet innan karriären. Men vem är egentligen Aliette Opheim bakom kulisserna?

Vem är Aliette Opheim?

Aliette Opheim är en svensk skådespelerska.

Aliette Opheim ålder – hur gammal är hon?

Aliete Opheimden 21 juli 1985, vilket gör att hon fyller 39 år under sommaren 2024.

Aliette Opheim längd – hur lång är hon?

Många är nyfikna på Aliette Opheims längd. Enligt hennes profilsida på IMDb är hon 165 centimeter lång. 

Aliette Opheims uppväxt och utbildning

Aliette är uppväxt i Täby kyrkby, strax utanför Stockholms innerstad.

Som liten gick hon på Lasse Kühlers dansskola och valde i därefter den estetiska linjen på Fryshusets gymnasium.

2015 tog hon examen från Högskolan för scen och musik i Göteborg, där hon under tiden sysslade med teater.

Aliette Opheims familj och föräldrar

Aliette växte upp med sin mamma och en man hon under sitt unga liv kallade för pappa, även om hon hela tiden gick med vetskapen om att han inte var hennes biologiska pappa.

Det var inte förrän hon var 22 år gammal som hon av en slump stötte på sin biologiska pappa på en bensinmack i Ödeshög under en resa till sina morföräldrar i Trollhättan.

– Jag körde och var tvungen att stanna för att få något att dricka. Jag gick in på macken och förbi en man. Min mamma följde efter och när jag såg hennes ansikte så förstod jag, berättade skådespelerskan i TV4:s program Efter fem och kallar historien för "osannolik".

Som resultat av det slumpartade mötet berättade Aliette att det endast kom ut bra saker av sammanträffandet.

Hon står nu nära sina halvsyskon, varav en lillebror som adopterades från Etiopien som åttaåring, och tack vare detta har hon nu fem syskon och två pappor.

Aliette Opheims karriär

Med en rasande fart har Aliette gjort sig ett säkert namn i det svenska skådespelarregistret. Redan under gymnasiet kirrade hon rollen som Ida i dansfilmen Sandor slash Ida från 2005.

Men tiden mellan gymnasiet och den hyllade karriären var inte helt säker. I en intervju med Svenska Dagbladet berättar hon att hon jobbat på frisersalong, gått i funderingar om att bli präst och gjort manikyrutbildning.

Aliette har också en period i sitt liv hon delar med sig av som sommarpratare 2022.

Aliette Opheim jobbade som strippa

Allt har inte varit en dans på rosor för Aliette – snarare en dans runt stången under en period då hon jobbade som strippa. Hon berättar i Sommar i P1 om ett liv fyllt av droger och både ett destruktivt liv som strippa och förödande förhållanden.

– Kroppen var ett verktyg att locka mannens lust och kåthet och habegär med. Bekräftelsen jag fick däremot, det var en kick som jag tillfälligt kunde stilla det där bottenlösa och för mig odefinierbara hålet i själen med, berättar hon i avsnittet och menar att det var en kamp att förstå både sig själv, omvärlden och feminism.

Det var inte förrän hennes mormors död som hon får modet att söka till Scenskolan, där hon kommer in direkt.

Till slut landar hon rollen som Säpo-chefen Fatima i den hyllade tv-serien "Kalifat", där hon spelar en stenhård säkerhetspolis – en roll hon tackade nej till två gånger. Det gjorde att hon nådde den internationella seriescenen och nådde nästan en roll i Amazon Prime Videos Patriot, innan hon föll på målsnöret.

Efter Kalifat rullade jobben in, även om hon tidigare synts till i de svenskproducerade Snabba Cash III, Tjockare än vatten, Johan Falm och Svartsjön. I Björnstad spelar hon Mira och hon har även landat stora roller i Zebrarummet, Mörkt hjärta och Svart krabba som båda två hade premiär i år.

Har Aliette Opheim partner?

Aliette har och är väldigt förtegen om sitt privatliv, så det är oklart huruvida hon har partner i nuläget.

Har Aliette Opheim Instagram?

På Instagram heter Aliette Opheim @alietteopheim.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!