Aliette Opheim, 36, spelar Kristi Brud i nya C More-serien "Knutby"
Aliette Opheim, 36, spelar Kristi Brud i nya C More-serien "Knutby" - Foto: Aril Wretblad/Ida Borg/TV4

Därför känner du igen Kristi Brud i tv-serien "Knutby"

Aliette Opheim spelar rollen som Eva, Kristi Brud, i nya C More-satsningen "Knutby". Tycker du hon ser bekant ut, utan att kunna placera varför? Nyheter24 reder ut varför.


Måndagen den 1 november var det premiärdags för C More-serien "Knutby", där tittaren får följa händelserna som ledde fram till det tragiska mordet och mordförsöket i januari 2004.

Knutby - det handlar serien om

När 21-åriga Anna flyttade till Knutby, strax utanför Uppsala, för att ansluta sig till den lokala pingstförsamlingen kändes tillvaron både varm, trygg och kärleksfull. 

Men bakom den idylliska fasaden lurar både intriger och maktspel – och det dröjde inte länge innan de ger sig till känna.

Mer om tv-serien Knutby, handlingen och åldersgränsen kan du läsa här.

Foto: Ida Borg/TV4
Foto: Ida Borg/TV4

Det psykologiska religionsdramat är fiktivt, men inspirerat av det verkliga händelseförloppet som satte Uppsala-tätorten Knutby på kartan. En stor skillnad mot den riktiga berättelsen är att varken Helge Fossmo eller Åsa Waldau kommer gestaltas i serien.

Men det finns en karaktär vid namn Eva som, likt Waldau, utnämns till Kristi Brud av församlingen. 

Hon spelas av ingen mindre än Aliette Opheim, 36, som säkert är ett bekant ansikte för många. Men kanske var du en av dem som slog på tv-rutan under måndagen och hade svårt att placera henne? 

Aliette Opheims genombrott i tonårsfilmen

Aliette fick sitt stora genombrott i tonårsfilmen "Sandor slash Ida" från 2005. Hon har därefter medverkat i långköraren "Playa del sol" (2009), flera Johan Falk-filmer (2015) och "Svartsjön" (2016).

Aliette Opheim som Sara i "Zebrarummet". Foto: Pressbil/Zebrarummet
Aliette Opheim som Mira i "Björnstad". Foto: HBO Nordic

Men flera av Aliette Opheims senare roller har också gjort succé bland tittarna. 

Hon spelade bland annat rollen Mira i den omåttligt populära HBO-serien "Björnstad" (2020) och kuratorn Sara i "Zebrarummet" (2021).

Här kan du se tv-serien Knutby

Knutby är en exklusiv C More-produktion och går därför att streama på C More. Nya avsnitt släpps varje måndag.

/
Senaste nytt

Ilskan efter kvalfinalen: "Uppenbart korrupt"

Fröken Snusk: Jag är besviken

2 timmar sedan
Fröken Snusk var en hårsmån från att gå till final i Melodifestivalen. Men Jay Smith knep platsen trots samma poäng och nu kritiseras SVT för upplägget i kvalfinalen. Kanske ska de kika över det en vända och se om det behöver ändras till nästa år, säger hårdrocksduon Scarlet, som hamnade fyra.

Raye slår rekord på Brit Awards

idag 01:44
Brittiska stjärnskottet Raye slår nytt rekord i att vinna flest priser på Brit Awards på en och samma kväll.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 23:32
Annika Wickihalder och Jay Smith knep de två sista finalplatserna genom att kvala in. Något som nu väcker kritik, eftersom de tävlade i deltävlingen sekunderna innan.

Smith och Wickihalder kvalade till final

igår 21:54
Det blir de två tidigare "Idol"-deltagarna Annika Wickihalder och Jay Smith som tar de två sista finalplatserna efter finalkvalet. De möter bland andra Danny Saucedo och Smash Into Pieces i Friends Arena nästa helg.

Marcus & Martinus höll för favorittrycket

igår 20:08
Marcus & Martinus och Medina går direkt till final i Melodifestivalen. Trots att den norska tvillingduon var favorittippade tog de inte segern för given. Man vet aldrig med tv, vem som går vidare. Vi är bara tacksamma för alla som har röstat på oss, säger de.