Aliette Opheim, 36, spelar Kristi Brud i nya C More-serien "Knutby"
Aliette Opheim, 36, spelar Kristi Brud i nya C More-serien "Knutby" - Foto: Aril Wretblad/Ida Borg/TV4

Därför känner du igen Kristi Brud i tv-serien "Knutby"

Aliette Opheim spelar rollen som Eva, Kristi Brud, i nya C More-satsningen "Knutby". Tycker du hon ser bekant ut, utan att kunna placera varför? Nyheter24 reder ut varför.


Måndagen den 1 november var det premiärdags för C More-serien "Knutby", där tittaren får följa händelserna som ledde fram till det tragiska mordet och mordförsöket i januari 2004.

Knutby - det handlar serien om

När 21-åriga Anna flyttade till Knutby, strax utanför Uppsala, för att ansluta sig till den lokala pingstförsamlingen kändes tillvaron både varm, trygg och kärleksfull. 

Men bakom den idylliska fasaden lurar både intriger och maktspel – och det dröjde inte länge innan de ger sig till känna.

Mer om tv-serien Knutby, handlingen och åldersgränsen kan du läsa här.

Foto: Ida Borg/TV4
Foto: Ida Borg/TV4

Det psykologiska religionsdramat är fiktivt, men inspirerat av det verkliga händelseförloppet som satte Uppsala-tätorten Knutby på kartan. En stor skillnad mot den riktiga berättelsen är att varken Helge Fossmo eller Åsa Waldau kommer gestaltas i serien.

Men det finns en karaktär vid namn Eva som, likt Waldau, utnämns till Kristi Brud av församlingen. 

Hon spelas av ingen mindre än Aliette Opheim, 36, som säkert är ett bekant ansikte för många. Men kanske var du en av dem som slog på tv-rutan under måndagen och hade svårt att placera henne? 

Aliette Opheims genombrott i tonårsfilmen

Aliette fick sitt stora genombrott i tonårsfilmen "Sandor slash Ida" från 2005. Hon har därefter medverkat i långköraren "Playa del sol" (2009), flera Johan Falk-filmer (2015) och "Svartsjön" (2016).

Aliette Opheim som Sara i "Zebrarummet". Foto: Pressbil/Zebrarummet
Aliette Opheim som Mira i "Björnstad". Foto: HBO Nordic

Men flera av Aliette Opheims senare roller har också gjort succé bland tittarna. 

Hon spelade bland annat rollen Mira i den omåttligt populära HBO-serien "Björnstad" (2020) och kuratorn Sara i "Zebrarummet" (2021).

Här kan du se tv-serien Knutby

Knutby är en exklusiv C More-produktion och går därför att streama på C More. Nya avsnitt släpps varje måndag.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Celine Dion om sjukdomen: Hoppas på mirakel

3 timmar sedan

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

igår 21:37
Nu har har den omtalade lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts. Huset är byggt med hjälp av en feng shui-expert och kostade 14 miljoner. Men det blev en riktig förlustaffär när paret sålde villan på Värmdö.

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

igår 20:50
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

igår 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

igår 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

igår 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.