Mark Levengood riktar en känga till Ebba Busch.
Mark Levengood riktar en känga till Ebba Busch. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Erik Simander/TT

Mark Levengoods hårda känga till Ebba Busch: "Bisarr"

Mark Levengood vill inte se Ebba Busch (KD) på Stockholms Pride 2022. Det skriver han i ett inlägg på Instagram samtidigt som han hyllar Alice Bah Kuhnkes debattartikel, där hon kritiserar Ebba Buschs tidigare deltagande i Pride.


Mark Levengood, 58, med sin karaktäristiska finlandssvenska har under sina snart 40 år som verksam inom den svenska mediebranschen blivit en folkkär programledare och journalist.

Inte minst är han känd för sin rapportering under de kungliga bröllopet mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel år 2010. Han är även känd för att tillsammans med sin partner Jonas Gardell, kämpa för hbtq+ rättigheter.

I ett Instagraminlägg riktar han nu en känga till Ebba Busch, 35, partiledare för Kristdemokraterna, i hopp om att hon inte ska delta i årets Pridetåg.

Ebba Busch: "Kast med liten dildo"

Bakgrunden till Instagraminlägget härrör ur Alice Bah Kuhnkes debattartikel i Expressen där hon hänvisar till en intervju med Ebba Busch och tidningen QX.

I intervjun pratar Ebba Busch om att fokus på "nakenhet" och "olika sexuella fetischer" i prideparaden kan vara negativt för hbtq+ personers kamp för lika rättigheter.

Ebba Busch i pridetåget 2019 Foto: Stina Stjernkvist/TT

– I en tid då vi fortfarande har mycket kvar att göra för att normalisera homosexualitet, att det inte ska behöva vara en så stor grej, så vet jag att många inte har känt sig hemma när man blandar ihop det med hur mycket naket vi ska ha i det offentliga, säger Ebba Busch till QX.

I intervjun som Mark Levengood tagit illa vid sig av säger även Ebba Busch följande:

– Homosexuellas rätt att prövas som adoptivföräldrar, till exempel, sker parallellt med ”kast med liten dildo” och olika sexuella fetischer. Det har absolut använts som intäkt av de som vill bekämpa hbtq+ personers rättigheter och blivit ett slagträ.

Ebba Busch: "Inte en lätt fråga"

Alice Bah Kuhnke tackar Mark Levengood i Instagraminlägget och får medhåll från flera följare som önskar att "inte få se Ebba Busch i pridetåget". Några hänvisar till det inlägg som nu florerar i sociala medier, när Ebba Busch gick i 2019 års prideparad.

I en intervju med Aftonbladet, direkt från pridetåget 2019 sade hon då: "Vi går för rätten att älska, rätten att leva, rätten för att fira livet och kärleken".

Men i en senare intervju med den kristna tidningen Dagen menar Busch att det inte var lika självklart till varför hon gick med i pridetåget.

"Det var inte en lätt fråga", svarar hon när frågan om varför hon var med i pridetåget kommer på tal.


Mark Levengood: "Hennes åsikter kämpar vi mot"

I Instagraminlägget riktar Mark Levengood en känga till Ebba Busch och skriver följande:

"Ebba Busch har den bisarra åsikten att folk gärna får vara homosexuella, bara de inte är homosexuella. Jag hoppas Ebba inte deltar i årets Pride. Hennes åsikter är ju vad vi kämpar mot".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ännu en VM-hjälte fick lämna "Masked singer"

Därför är "Gift vid första ögonkastet"-deltagarna så unga i år

1 timme sedan
Årets säsong av "Gift vid första ögonkastet" är i full gång och många har reagerat på den unga deltagarskaran. Nyheter24 frågade produktionen varför de medverkande är så unga i år.

Elvabarnsmamman Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez är gravid: "Virvelvind av känslor"

3 timmar sedan
Satu ”Mybabydolls” Nordling Gonzalez förlorade hastigt sin näst äldsta dotter förra året. Nu är hon gravid igen med sitt tolfte barn. "Glada för detta lilla hopp om ljus", skriver hon på Instagram.

Nas kommer till Sverige

idag 17:00
Den amerikanske rapparen Nas ger sig ut på Europaturné för att fira 30-årsjubileet av albumet "Illmatic". Efter turnépremiären i Helsingfors i höst kommer han till Stockholm 24 oktober. Nas ska framföra sitt album i dess helhet. Sitt jubileum firar han också genom att släppa en ny låt: "Define my namne".

Prinsessan Sofia hyllas för vågade draget: "Det är lekfullt"

idag 16:22
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip tycks ha siktet inställt på att ta Europa – och kanske världen – med storm...

Miljonregn för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam – så mycket tjänar de på sin podd

idag 14:53
Det är onekligen klirr i kassan för Pernilla Wahlgren och Sofia Wistam. Podd-drottningarna tjänar stora pengar på podden Wahlgren & Wistam. Enligt den senaste årsredovisningen unnade de sig en REJÄL utdelning.