Runar Sögaard sitter i fängelse
Runar Sögaard sitter i fängelse. Just nu avtjänar han sitt straff på anstalten Asptuna. - Foto: Stella Pictures, Christine Olsson/TT Bild

Runar Sögaard varnad i fängelset: "Sitter på toaletten hela tiden"

Runar Sögaard sitter just nu på anstalten Asptuna. Livet för den norska predikanten är fortsatt dramatiskt i fängelset. Nu har han varnats av Kriminalvården efter ett toabesök.


Runar Sögaard, 55, sitter inne efter att han dömdes till fängelse i ett år och åtta månader. Detta då han fanns skyldig till bokföringsbrott och grovt skattebrott. Runars liv bakom murarna har inte varit helt friktionsfritt.

Han ställde in sig på anstalten Svartsjö. Där ska han ha varit irriterad på att fängelsechefen inte var kristen, försökt rymma och bråkat med andra intagna om text-tv. 

Efter att ha fått flera varningar så flyttades han till fängelset i Täby. I juni fick Runar flyttas ännu en gång, till anstalten Österåker. Detta då han utsattes för hot på fängelset i Täby.

I juli flyttades Runar ännu en gång, på egen begäran hamnade han på anstalten Asptuna. Där har dramatiken fortsatt för den norska predikanten, som bland annat har hungerstrejkat.

Runar Sögaard. Bildkälla: Christine Ohlsson/TT Bild

Runar fick laxeringsmedel i fängelset – varnas efter toabesöket

Den 24 augusti tilldelades Runar en varning då han inte infann sig på en obligatoriska närvarokontroll den 6 augusti.

Runar berättar i förhör att han satt på toaletten istället för att vara på närvarokontrollen.

"Runar Sögaard uppger i förhör som att han bland annat låg i sängen eftersom han hade fått laxerande medicin av läkaren. Han uppger att han inte kunde gå på avprickningen för att han sitter på toaletten hela tiden", står det att läsa i Kriminalvårdens rapport.

Runar Sögaard uppger vidare i förhöret att han hade fruktansvärda magsmärtor då han just hade börjat äta igen efter att inte ha ätit och druckit under en lång period.

Kriminalvården skriver vidare i sitt beslut att Runars misskötsamhet är så pass allvarlig att Runar tilldelas en varning, och att det som framkommit i Kriminalvårdens utredning kan ligga till grund för bedömning av frågan om uppskjuten villkorlig frigivning.

Runar Sögaard har varnats flera gånger i fängelset. Bildkälla: Stella Pictures.

Leif GW Persson om Runar Sögaards beteende i fängelset

I somras gästade kriminologen Leif GW Persson Nyhetsmorgon i TV4 och då riktade GW en rejäl känga mot Runar Sögaard.

– Han är allmänt trilsk och omöjlig och sådär och uttrycker sig olämpligt mot personal. Om han bara höll käften så skulle han ju släppas ut till hösten, sa Leif GW Persson då.

Leif GW Persson. Bildkälla: Stella Pictures.


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

2 timmar sedan

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

3 timmar sedan
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

idag 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.