Leif GW Persson kommenterar den nya varning som Runar Sögaard fått i fängelset.
Leif GW Persson kommenterar den nya varning som Runar Sögaard fått i fängelset. - Foto: Anders Wiklund/TT och Stella Pictures

Leif GW Perssons hårda känga till Runar Sögaard: "Omöjlig"

Runar Sögaard, som just nu avtjänar ett fängelsestraff för grova bokföringsbrott och skattebrott, har varnats ännu en gång i fängelset.
– Om han bara höll käften på sig skulle han släppas ut till hösten, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.


I juni 2021 dömdes frikyrkopredikanten och medieprofilen Runar Sögaard, 54, i Svea hovrätt för tre fall av grovt bokföringsbrott, ett fall av grovt skattebrott samt sju fall av skattebrott.

"På de skäl som tingsrätten har anfört kan annan påföljd än fängelse inte komma ifråga. Fängelsestraffets längd ska därför bestämmas till ett år och åtta månader", står i domen som Nyheter24 tidigare tagit del av. 

Här kan du läsa allt om domen mot Runar Sögaard.

Runar Sögaard tvingades byta fängelse

Sedan dess har det stormat rejält kring 54-åringen. Bland annat har Runar Sögaard hotat att hänga ut anställda inom Kriminalvården och kommenterat anstaltschefens trostillhörighet.

Sögaard avvek dessutom från fängelseområdet vid Svartsjöanstalten och totalt fem varningar utdelades under hans tid där. Till slut flyttades frikyrkopredikanten till anstalten i Täby, vilken har högre säkerhetsklass.

Läs mer om varför Runar Sögaard flyttades till ett nytt fängelse här.

Runar Sögaard har fått en ny varning i fängelset

Nu har Runar Sögaard fått ännu en varning – denna gång för otillåten påverkan. Enligt ett beslut från Kriminalvården ska Sögaard ha försökt påverka personalen på anstalten så att hans ärenden skulle prioriteras, rapporterar Aftonbladet.

Vidare ska 54-åringen ha uppgett i förhör att han "tillhör toppskiktet". Men Sögaard nekar till att han skulle ha försökt påverka någon anställd vid anstalten.

”Jag har inte varit otrevlig mot någon på den här anstalten. Det är ren lögn”, ska Sögaard ha sagt, enligt Aftonbladet.

Leif GW Persson om Runar Sögaard: "Omöjlig"

I TV4:s Nyhetsmorgon kommenterar Leif GW Persson den nya varningen och han skräder inte orden om Runar Sögaards beteende bakom lås och bom.

– Han är allmänt trilsk och omöjlig och sådär och uttrycker sig olämpligt mot personal, säger kriminologen och fortsätter senare:

– Om han bara höll käften så skulle han ju släppas ut till hösten.

När programledaren Jenny Alversjö frågar om den nya varningen kan komma att påverka strafflängden svarar Persson:

– Den här villkorliga frigivningen betyder ju ursprungligen att den villkoras av att man beter sig som folk och det tycker man alldeles uppenbart inte att Runar Sögaard gör. Han beter sig inte som folk.

Här kan du läsa vad Leif GW Persson sagt tidigare om Runar Sögaards varningar i fängelset.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!