Pontus Rasmusson
Pontus Rasmusson - Foto: SVT

Pontus Rasmussons egna ord om nedstängningen: "Det är Jantelagen"

​YouTube har slagit fast att Pontus Rasmussons videos brutit mot deras barnsäkerhetspolicy som förbjuder innehåll som sexualiserar minderåriga. Pontus Rasmusson själv menar att hans kanal blev nedstängd på grund av "Jantelagen".


Den kontroversiella YouTube-profilen och TikTok-kändisen Pontus Rasmusson, 24, är en stor barnidol. Han har blivit välkänd för sina barnprogramliknande klipp på YouTube där han gör olika challenges, ofta med sina föräldrar Carina Rasmusson, 62, och pappa Patrik Rasmusson, 54.

Men det är inte det enda innehållet som Pontus gör. Han har även gjort videos där ämnen som incest och våldtäkt tas upp, och där han läser upp vad som sägs vara fansens "hemligheter". Där vittnades om sexuella övergrepp och våldtäkter.

De klippen har blivit starkt ifrågasatta då Pontus inte har uppmanat de som skrivit in till honom att kontakta någon vuxen eller göra en polisanmälan om de blivit utsatta för sexualbrott.

Svenska Dagbladet granskade Pontus Rasmusson

På TikTok la han i maj i år även upp ett väldigt uppmärksammat klipp. Till en video på sig själv skrev han:

"Om jag tar din oskuld lämnar jag dig aldrig. Jag menar, varför skulle jag någonsin lämna en tjej som litade på mig med hennes kropp?".

Utöver det sexualiserade innehållet har Pontus mött massiv kritik efter att ha uppmanat sina följare att ringa in till olika telefonnummer för att få vara med i hans livesändningar på TikTok. Vad flera av barnen som har ringt in till honom inte har förstått är att varje samtal kostar 9,90 kronor.

Svenska Dagbladet gjorde nyligen en stor granskning av Pontus Rasmusson, och kom då i kontakt med en trebarnsmamma från Småland som fick en telefonräkning på över 10 000 kronor. Hennes dotter hade ringt 1000 gånger till Pontus, utan att komma fram. Hon visste inte att samtalen kostade pengar.

I sin webshop sålde Pontus Rasmusson stringtrosor för 199 kronor. "En dag kanske du kan få visa dom för mannen bakom designen (Pontus)" stod det att läsa på hemsidan.

YouTube stängde ner Pontus Rasmussons största kanal

Efter Svenska Dagbladets granskning har företaget Partykungen.se brutit sitt samarbete med honom. Och för några dagar sedan stod det klart att YouTube stänger ner Pontus största kanal, där han hade 177 000 prenumeranter och 89,5 miljoner visningar, skriver Svenska Dagbladet.

Andrea Lewis Åkerman är kommunikationsansvarig på Google i Sverige och i ett mejl till Svenska Dagbladet berättade hon mer om beslutet att stänga ner Rasmussons Youtube-kanal.

"Efter granskning har vi stängt ner Pontus Rasmussons kanal för att ha brutit mot vår barnsäkerhetspolicy, vilken förbjuder innehåll som sexualiserar minderåriga".

På Youtube hade Pontus Rasmusson över 170 000 prenumeranter. Bildkälla: Youtube/Pontus Rasmusson

Pontus Rasmussons ord om YouTubes beslut: "Det är jantelagen"

I en serie storys på Instagram skriver Pontus Rasmusson att "på 1 minut försvann den enda dröm jag har". Han menar även att det är på grund av "Jantelagen" som hans konto har stängts ner.

"Vi bor i ett land som säger att går det ”för bra” för någon (en av de snabbast växande kanalerna förra året) så måste du tryckas ner på jorden igen "Jante", skriver han bland annat i en story.


De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Scorsese sägs vilja göra film om Frank Sinatra

3 timmar sedan

Kinsella: Jag har aggressiv hjärncancer

igår 21:14
Sophie Kinsella, författaren till storsäljaren "En shopaholics bekännelser", behandlas för "en aggressiv form av hjärncancer", skriver hon på Instagram. Diagnosen ställdes för två år sedan.

Detaljen som avgjorde i "Sveriges mästerkock" 2024

igår 21:05
Det är dags för en rafflande final av "Sveriges mästerkock" 2024. Tess Medina och Josefine Freij ställs mot varandra där de ska laga en trerättersmeny. Men vad var det egentligen som avgjorde vinsten?

Därför avbröts Sveriges mästerkock-finalen i förtid

igår 20:57
Under onsdagen sändes Sveriges mästerkock-finalen, där det skulle avgöras vem som skulle vinna av Josefine Freij och Tess Medin. Men programmets finalavsnitt fick avbrytas i förtid. Här får du veta varför!

Tess Medina vann Sveriges mästerkock 2024

igår 20:56
En lyxig vinnarmeny med kaviar, kalvfilé och mango avgjorde. Tess Medina tog hem segern i finalen av "Sveriges mästerkock". Det känns som ett nytt liv, ett nytt kapitel, en ny era, säger hon till TT om vinsten.

Robinson 2024: Zayera berättar sanningen om sitt hår

igår 18:52
Zayera Khan är en av Robinson 2024:s färgstarkaste profiler. Och det finns en rad saker som tittarna är nyfikna på när det kommer till henne, bland annat hennes hår.