Bianca Ingrosso och Gina Tricot
Bianca Ingrosso frontar Gina Tricots nya kampanj. - Foto: Instagram/Gina Tricot. Bilden är ett montage.

Bojkott av Gina Tricot efter kampanjen med Bianca Ingrosso: "Spyr på era kläder"

Gina Tricot frontar sin nya kampanj "Power suits" med Bianca Ingrosso. Något som har mötts av massiv kritik då Bianca är sjuk i en ätstörning. Nu uppmanar kunderna till bojkott av Gina Tricot.


Influencerprofilen och entreprenören Bianca Ingrosso, 27, är ansiktet utåt för svenska klädkedjan Gina Tricot och deras nya kollektion som de döpt till "Power Suits". Gina Tricot kallar det för en höstkollektion med outfits för att "stärka självförtroendet från insidan till utsidan".

Bianca Ingrossos egna ord om ätstörningen i "Wahlgrens värld"

Men lanseringen av kollektionen med Bianca har mötts av hård kritik från kunderna. Detta då Bianca är sjuk i ätstörning som hon själv öppet berättat om under flera års tid. I det senaste avsnittet av "Wahlgrens värld" säger Bianca själv att hon inte hinner med att träffa psykologen som ska hjälpa henne med hennes bulimi.

I avsnittet, som sändes den 29 september, frågar Biancas mamma Pernilla Wahlgren om Bianca vill bli fri från sin ätstörning.

– Nej, inte just nu, svarar Bianca då.

Lite senare i avsnittet frågar Pernilla om Bianca hade följt med henne till någon som de kunde prata med tillsammans.

– Jag har seriöst inte den tiden. Jag har inte ens tid för mig själv, säger Bianca då.

Pernilla svarar att Biancas välmående är det viktigaste.

– Jag vet, säg det till alla människor som trycker in och planerar saker till mig och där det står i kontrakt att jag är skyldig pengar sen om jag inte utför vissa saker, säger Bianca i "Wahlgrens värld".

Bianca Ingrosso har öppet berättat om sin ätstörning. Bildkälla: Stella Pictures.

Gina Tricot samarbetar med Bianca Ingrosso – möts av massiv kritik

Camilla Gervide som driver Bloggbevakning var först med att uppmärksamma Gina Tricots kampanj med Bianca, och har i en serie blogginlägg granskat Gina Tricot och hur de tidigare ställt till sig att anlita modeller som är sjuka i ätstörningar.

"Vi vill alltid att våra modeller ska se sunda och friska ut och är noggranna med att det inte ska finnas någon som helst koppling till ätstörningar eller problem med de vi samarbetar med", sa Gina Tricots marknadschef Fredrik Skåntorp år 2013.

År 2017 skrev även Gina Tricot under en policy med gemensamma värderingar och riktlinjer kring kroppsideal, mångfald och arbetsmiljöfrågor för modeller, något som Bloggbevakning har uppmärksammat här.

Gina Tricot skriver i ett svar på Instagram att de "samarbetar med Bianca då hon är en av Sveriges främsta profiler och en framgångsrik affärskvinna. I sina sociala medier lyfter hon ämnen och det finns diskussion och öppenhet”.

Bianca Ingrosso. Bildkälla: Stella Pictures.

Kunderna uppmanar till bojkott av Gina Tricot

Men kunderna är långt ifrån nöjda med Gina Tricots förklaring, och i Gina Tricots kommentarsfält uppmanas det nu till bojkott.

"Bästa sättet att få Gina Tricot att bry sig om er är att sluta köpa deras produkter. Så länge ni ger dom era pengar kan de skita i era rop om ansvar och ätstörningar. Bojkotta."

"Bojkotta och köp inte kollektionen eller annat från dem. Det kommer ge resultat för pengar är det enda som driver detta företaget ändå så"

"Spyr på era kläder och allt vad ni står för. Rätt åt er att Bloggbevakning slaktar skiten ur er. #boycottGT"

"Så länge ni frontar en kvinna som mår dåligt på grund av ätstörningar så kommer jag inte handla hos er. Hade ni varit ett SERIÖST företag så hade ni inte samarbetat med Bianca..."

"Ni hade chansen här att verkligen bemöta kritiken men ni valde att släta över och låtsas som att ni inte fattar vad kritiken består i. Det blir en bojkott av er framöver och jag kommer upplysa både följare, vänner, familj och övriga om detta och rekommendera att de köper sina kläder på annat ställe. Tack och hej!"

"Sista gången jag sponsrar detta företag...nej tack"

"Kommer inte handla på Gina Tricot igen..."

Flera är även besvikna över hur Gina Tricot valde att bemöta kritiken och deras svar kallas "pinsamt", "oprofessionellt", "bara dravel" och "oansvarigt".

Bianca Ingrosso för Gina Tricot. Bildkälla: Instagram/ginatricot


/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!