Danska kungahuset splittrat – lämnar drottningen
Det danska kungahuset är mer splittrat än någonsin nu under julen. - Foto: Fredrik Sandberg/TT & Emil Helms/TT

Danska kungafamiljen splittrad – lämnar drottningen

Det danska kungahuset är mer splittrat än någonsin nu under julen. Prinsarna Frederik och Joachim firar på andra platser i världen och lämnar drottning Margrethe i Danmark.


När julen kommer känns det danska kungahuset mer splittrat än någonsin tidigare. Prinsarna Frederik och Joachim firar på andra platser i världen och lämnar drottning Margrethe i Danmark

Valt att åka till Australien  

Det blir en splittrad jul för det danska kungahuset. Kronprinsfamiljen har valt att åka till andra sidan jordklotet för att besöka kronprinsessan Marys födelseland Australien. Det är första gången på fem år som hela familjen åker på semester till landet. 

Reser till en hemlig destination

Samtidigt åker prins Joachim och hans familj i väg på en semester som är omhuldad av mycket hysch-hysch.

– Normalt firar vi jul i Danmark, men vi sex har den här gången beslutat oss för att resa i väg. Vart vi reser vill jag inte berätta, sa prinsessan Marie nyligen i en intervju med spanska tidningen El Pais.

Drottning Margrethes jul blir alltså helt utan barn och barnbarn. Hon kommer att fira tillsammans med sin syster prinsessan Benedikte och privata vänner, har det danska hovet meddelat tidigare. 

Minskar i popularitet

Förra året firade drottning Margrethe jul med kronprins Frederik och hans familj. Året dessförinnan firade hon med prins Joachim, prinsessan Marie och de fyra barnbarnen som nu förlorat sina titlar.   

När drottning Margrethe nu firar jul tillsammans med sin syster på slottet är det som en regent vars popularitet minskat rejält. 

I en undersökning gjord av opinionsinstitutet YouGov, har 69 procent av danskar svarat att de tycker ”bra” eller ”mycket bra” om drottningen. Det är en minskning med 11 procentenheter sedan i januari. 

Fallande siffran är anmärkningsvärd 

BT:s kungakorrespondent Jacob Heinel Jensen tycker att siffran är anmärkningsvärd. 

– Vi har aldrig någonsin, sedan de här undersökningarna startades, sett ett så stort tapp som drottning Margrethe upplever just nu, säger han till tidningen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!