1976. Lars Söderdahl som TBC-sjuke Skorpan och Staffan Götestam som storebror Jonathan i filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta".
1976. Lars Söderdahl som TBC-sjuke Skorpan och Staffan Götestam som storebror Jonathan i filmatiseringen av Astrid Lindgrens "Bröderna Lejonhjärta". - Foto: Skånereportage/IBL Bildbyrå/ TT

Här avslöjar Bröderna Lejonhjärta-skådisen chockerande detaljen från filmen

Mauri Hermundsson styr skutan i det nya TV4-programmet "Mauri – vad hände sen?", där han träffar olika kända svenskar som helt försvunnit eller dragit sig tillbaka.


TV4:s nya programsatsning "Mauri – vad hände sen?" har tagits emot väl av tittarna, som älskar att se vad Mauri Hermundsson och hans team lyckats rota fram. 

Nyligen skrev vi om hur det gick till när Mauri hittade mannen från Youtube-succén "Heter jag Elnour?".

I tisdagens avsnitt medverkar ingen mindre än Staffan Götestam, kanske mer känd som "Jonatan Lejonhjärta". 

Här avslöjar skådisen detaljen – Mauri i chock

Ja, något som är starkt förknippat med Bröderna Lejonhjärta är Körsbärsdalen. Den dal i Nangijala där de två bröderna bor, och smider planer mot den grymme tyrannen Tengil. 

Men i avsnittet berättar Staffan något häpnadsväckande: 

– Nej. Det var inte körsbär. 

– Körsbärslundarna? försöker Mauri.

– Nej, det var inte körsbär. 

– Va? Du var i Körsbärsdalen? säger en nu förvirrad Mauri.

– Fast det var äppelträd. 

Man kan nästan se Mauris barndom gå i kras med den meningen, och han har lite svårt att hämta sig från det. Körsbärsdalen var alltså inte en dal av körsbärsträd, utan äppelträd. 

Som tur är kan Staffan locka med en utflykt till Junibacken, som Mauri nappar på. 

Staffan och Monika Götestam. Foto: Stella Pictures

Så fick Staffan Götestam rollen som Jonatan Lejonhjärta 

Staffan berättar även för Mauri hur han lyckades få rollen som Jonatan, en roll som har betytt mycket för Staffan och påverkat hans liv enormt. Staffan var 25 år när han landade rollen:

– Egentligen ville de ha en 12-årig kille, men de hittade ingen. Då insåg de att de måste leta bland vuxna skådespelare. Så fick jag provfilma, och så blev det två skådespelare kvar, för de kunde inte välja... Då ringde de till Astrid och frågade om hon kunde komma och titta på de här killarna, och frågade "vilken tycker du vi ska ta?". 

Astrid Lindgren valde Staffan och resten är ja, filmhistoria.

Detta gör Staffan Götestam i dag

I dag är Staffan Götestam 70 år. Enligt hans egna hemsida bytte han ut skådespelarkarriären mot att skriva, dramatisera, regissera och producera. Staffan har dramatiserat flera av Astrid Lindgrens böcker. Av det blev det film, musikaler och teaterpjäser. 

Staffan Götestam var även den som grundade Junibacken 1996. Något han berättar om i en intervju med Aftonbladet tidigare i år:

– Astrid har betytt så mycket för svensk och internationell barnkultur. Jag kände att det borde finnas någon plats i Stockholm som summerar hennes gärning på ett roligt sätt. Men det fick absolut inte vara ett museum och det ville hon inte heller. Istället skulle det vara en kul och interaktiv plats där man kunde leka och lära och bli inspirerad till att läsa, säger Staffan till kvällstidningen. 

/
/
TV4
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!