Pontus Rasmusson
Pontus Rasmusson går nu till den högerextrema sajten Rumble. - Foto: SVT

Pontus Rasmusson går till högerextrem sajt: "För att se behöver ni bara..."

Efter att Youtube stängde ner Pontus Rasmussons kanaler så har han nu valt att gå till den högerextrema sajten Rumble.


Det har gått mindre än ett halvår sedan Svenska Dagbladet publicerade sin stora granskning av barnidolen Pontus Rasmusson, 24. 

I granskningen tittade journalisterna närmare på hur Rasmusson sexualiserade barn i sina Youtube-klipp. Det kunde handla om att han bland annat pratade om incest och sexuella övergrepp. 

Efter granskningen fick även Youtube upp ögonen för Rasmussons videos och kort efter så stängdes alla hans kanaler ner från Youtube. Detta då de menade att han bröt mot deras barnsäkerhetspolicy, som förbjuder sexualisering av barn.

Under sin karriär har Rasmusson även mött kritik för att ha uppmanat barn att ringa till olika betalnummer. Att samtalen kostar pengar ska inte ha framgått tydligt, menar en del föräldrar. En mamma fick en telefonräkning på 10 000 kronor efter att hennes dotter ringt till betalnumret över 1 000 gånger.

Efter att Youtube stängt ner Rasmussons kanaler så har han nu sökt sig till andra sidor. Pontus finns idag på betaltjänsten Patreon och även på TikTok. På TikTok är det gratis att ta del av hans material, och där bjuder han sina fans på korta videos med sketcher och utmaningar.

Pontus Rasmusson finns nu på högerextrema sajten Rumble

Nu har Pontus Rasmusson även skapat en kanal på den högerextrema sajten Rumble, något som journalisten Max V Karlsson på ETC var först med att uppmärksamma. 

På Rumble tjänar contentskaparna pengar på varje ny medlem de värvar. Rumble har beskrivits som högerextrem av tidningar som Washington Post och The Guardian.

På Rumble finns bland annat Qanon-anhängare, konspirationsteorier, desinformation om Coronapandemin och många anti-vaxxers. 

Enligt Washington Post är det även ett stort antal extremister som använder sina kanaler på Rumble för att förneka att vaccin fungerar, och andra försöker tona ner dödssiffran efter Rysslands invasion av Ukraina. 

På Rumble finns bland annat videoklipp med titlar som "Anne Frank är en bluff" och "Världen styrs av satanister och pedofiler".

Till skillnad från Youtube så censurerar inte Rumble desinformation, skriver Resume.

Men Rumbles grundare Chris Pavlovski säger till Washington Post att sajten rensar bort rasism och antisemitism. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!