Allt om Laleh: Pojkvännen, familjen och flykten
Sommaren 2022 uppträdde Laleh på Ullevi i Göteborg. - Foto: Adam Ihse/TT & Paul Wennerholm/TT

Allt om Laleh: Pojkvännen, familjen och flykten

Den folkkäre artisten Laleh har länge varit en stor favorit och i fredags uppträdde hon i "På spåret". Men vem är hon egentligen och hur var det att behöva fly från sitt hemland? Läs mer här!


I fredagens avsnitt av SVTs "På spåret" uppträdde artisten Laleh Pourkarim med Benny Anderssons orkester. Den iransk-svenska sångaren, låtskrivaren, producenten och skådespelaren har blivit folkkär i de svenska hemmen och har flera hits som etsat sig fast 

Den i dag 40-åriga artisten Laleh Pourkarim, mest känd under artistnamnet Laleh, har haft en framgångsrik musikkarriär ända sedan debutsingeln "Live Tomorrow" släpptes 2006, som verkligen tog Sverige med storm.

Har Laleh pojkvän?

Laleh har en pojkvän som hon hållit rätt hemlig. Hennes pojkvän heter Gustaf Thörn och arbetar som musikproducent. I SVTs dokumentär om Laleh får tittarna äntligen lära känna hennes kärlek bättre. 

I dokumentären "Laleh- välkommen hem", får tittarna en djupare inblick i hennes vardag och livet med pojkvännen. Tittarna får även veta om hur paret träffades. 

– Jag träffade Laleh i Norrköping, där jag hade band och grejer, säger Gustaf Thörn i dokumentären och fortsätter:

– Efter Lalehs spelning gick jag upp och bara "Tja, tja". Och jag tänkte bara "Åh, en sådan där person hade jag velat ha i mitt liv".

Lalehs pojkvän Gustaf Thörn. Foto: Skärmdump/SVT

Upptäcker nya sidor hela tiden

Och så blev det, till Gustafs stora lycka så blev Laleh till slut en stor del av hans liv. 

Trots att paret hållit ihop relativt länge så berättar Gustaf att han fortfarande upptäcker nya sidor i deras kärlek. Något han förundras av. 

Laleh familj och ursprung: 

Laleh Pourkarim föddes den 10 juni 1982 i Bandar-e Anazli i Iran och kom till Sverige med sin familj när hon var 10 år gammal. 

Laleh Pourkarims familj lämnade Iran i augusti 1982, när hon bara var två månader gammal. I en intervju med Lalehs mamma i Expressen berättar hon om familjens flykt.

Orsaken var att hennes pappa, Houshang Pourkarim, var en känd socialt engagerad författare, konstnär och tidningsman. Hennes mamma, Atefe Wasei, drev tillsammans med sin man underground tidningar och var senare socialarbetare och projektledare i Göteborg.

Flyttade från land till land

Familjen bosatte sig i Azerbajdzjan, Minsk, Berlin och Tidaholm där de sedan åkte vidare till Hammarkulleni Göteborg, där hon kom att studera på musikprogrammet vid Hvitfeldtska gymnasiet. 

Familjen Pourkarim landade i vitryska Minsk, samma dag som Laleh fyllde ett år. I Sovjetunionen fick föräldrarna arbeta på fabrik, medan Laleh lärde sig ryska och i skolan fick hon gå på både klassiska konserteroch cirkus, berättar Laleh i en intervju med Svenska dagbladet.

Pappans tragiska död

Lalehs pappa omkom i en drunkningsolycka när Laleh bara var 12 år gammal, skriver STIM. Hennes mamma dog i början av 2010-talet. 

Laleh syskon

Laleh hade en bror som dog när de fortfarande bodde i Iran familjen. Det är oklart om Laleh ens träffade honom då han kanske till och med dog innan Laleh föddes, uppger STIM. 

Var bor Laleh?

Enligt Damernas värld så bodde Laleh under 2022 fortfarande i Los Angeles, USA, men har även en bostad i Sverige. Hon har bott i LA i över åtta år. 

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Har Laleh några barn?

Nej Laleh har inga barn. 

Laleh i "Så mycket bättre"

Laleh deltog i den andra säsongen av succéserien "Så mycket bättre" 2011. Med i programmet var även Eva Dahlgren, E-TypeTomas Ledin, Lena Philipsson, Timbuktu och Mikael Wiehe.

Året efter hennes medverkan släppte hon sitt storsäljande album "Sjung". 

Deltagarna i "Så mycket bättre" säsong två. Foto: CHRISTINE OLSSON / TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

Swifts album slog Spotify-rekord

1 timme sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

1 timme sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

2 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

3 timmar sedan
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.

Textilmuseet prisat på Elle-galan

idag 07:16
Textilmuseet i Borås tilldelades årets hederspris på Elle-galan på fredagskvällen.