Pernilla Wahlgren
Pernilla Wahlgren möts av kritik för sin kommentar om arbetarnas löner i Bangladesh. - Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

Pernilla Wahlgren duckar följarnas frågor om skandalbilderna: "Vidrig..."

Pernilla Wahlgrens följare och fans såg rött av de fruktansvärda bilderna, och nu kräver de svar. I kommentarsfältet möts Pernilla av massiv kritik, som hon ännu inte svarat på.


Pernilla Wahlgren, Glenn Strömberg och Marie Serneholt har alla gjort klädkollektioner för Gekås Ullared. Kläderna sålt för 100 miljoner kronor, och gjort de svenska kändisarna till mångmiljonärer. Pernilla Wahlgrens kollektion sålde för 70 miljoner kronor förra året, avslöjar Expressen.

Men de som syr upp kändisarnas klädkollektioner i Bangladesh tjänar inga miljoner. I ett stort reportage i Expressen har tidningen journalister besökt fabrikerna i Bangladesh, och även varit hemma hos de som arbetar på fabrikerna.

Expressen skriver att arbetarna har en miniminlön på 765 kronor i månaden, och jobbar 12-13 timmar om dagen, sex dagar i veckan. En serie hjärtskärande bilder visar hur arbetarna bor. De lever i fullkomlig misär och bor i smutsiga plåtskjul som mer liknar fängelsehålor. De sover på marken.

Arbetarna som syr Pernilla Wahlgrens kollektion för Gekås Ullared lever i misär

För att klara sig skulle arbetarna behöva tjäna den dubbla lönen, minst. Nu tjänar de mindre än fem kronor i timmen.

Expressen skriver att Pernilla lanserade sin nya kollektion för Ullared på den internationella kvinnodagen den 8 mars. Något som Maria Sjödin på Fair Action menar är "extra magstarkt".

– Det är främst unga kvinnor på fabrikerna som sliter ut sig. Jag tycker det är extra magstarkt att Pernilla Wahlgren då lanserar nya kläder på internationella kvinnodagen. Det är sömmerskorna som kommer behöva betala priset när Gekås och Pernilla gör vinst på klädkollektionen. Textilarbetarna som har sytt plaggen skulle nämligen behöva tjäna dubbelt så mycket för att kunna leva på sin lön, sa Maria Sjödin till Expressen.

Pernilla Wahlgren möter kritik för sin kommentar

När Expressen konfronterade Pernilla med uppgifterna så svarade hon:

– Jag hoppas att det här är människor som förhoppningsvis är glada för att de får en lön och har ett arbete och motsatsen är att de skulle ha det ännu värre.

I kommentarsfältet på Expressens Instagram är det upprörda toner, och några reaktioner på Pernilla Wahlgrens ord lyder "Vilken vidrig kommentar som säger mycket om en människa" och "Pernillas kommentar på saken är helt absurd".

Pernilla Wahlgren möts av kritik. Bildkälla: Stina Stjernkvist/TT Bild

Pernilla Wahlgren duckar följarnas frågor

Även Pernilla Wahlgrens följare på Instagram är nu besvikna och kräver en förklaring från den folkkära profilen.

"Tror du i ditt överflöd att barnen har det bra i dom här fabrikerna skulle du velat ha dina barn där? Barn ska inte arbeta dom ska vara barn få utbildning äta sig mätta och ha ett varmt hem att vara i. Fy fan.."

"Betala dina sömmerskor bättre. De kan inte leva på den lönen de har nu. Du har råd att betala dem en lön de kan leva på."

Reaktioner på Pernilla Wahlgrens kommentar om arbetarnas löner. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält
Följarna är upprörda efter Expressens avslöjande. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält
Pernilla Wahlgren har ännu inte svarat på följarnas kritik. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält

Pernilla Wahlgren själv har inte svarat på följarnas frågor eller kritik.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!