Fans rapporterar om minnesförlust efter Taylor Swifts konsert
Taylor Swift är i fullgång med sin Eras turné i USA. Arkivbilder. - Foto: George Walker IV/TT & Jordan Strauss AP/TT

Fans rapporterar om minnesförlust efter Taylor Swifts konsert

Taylor Swift-fans avslöjar att de upplevt minnesförlust efter konserten och det finns faktiskt en förklaring till detta fenomen enligt psykologer.


Den världskända artisten Taylor Swift, 33, har fullt upp med sin USA-turné, något som fans väntat länge på och betalat höga belopp för. 

Nu berättar fans om hur de kommit hem efter konserten och att de plötsligt inte kan minnas någonting från upplevelsen. Ett fenomen som kallas för "post-konsert-minnesförlust".

Psykologer menar att känslor och tid kan ligga bakom fenomenet.

Drömliknande tillstånd

Från utomkroppsliga upplevelser till att gå in i ett drömliknande tillstånd, Swifts fans - eller Swifties som de föredrar att kallas - har tagit sig till sociala medier de senaste dagarna för att avslöja att de känner skuld över.

Robert Kraft, professor i kognitiv psykologi vid Otterbein University i Westerville, Ohio, berättar för Time att det kan vara en besvikelse att inte komma ihåg allt du tror att du borde om en stor händelse.

– Vi har betalat mycket pengar, vi ser fram emot det, och efteråt vill vi njuta av våra minnen från konserten, säger han och fortsätter: 

– Men våra förväntningar är för höga. Det är inte vad minne är – det är inte en brännare.

Svårt för hjärnan att bearbeta

Musikpsykologen Michelle Phillips berättar för P3 i Sveriges radio, att post-konsert-minnesförlust handlar om att bara vissa delar av upplevelsen fastnar på minnet. 

Ljusshower, klädbyten och pyroteknik i kombination med musik kan göra det svårt för hjärnan att bearbeta upplevelsen. Känslorna man upplever och hur lång konserten är spelar också roll. 

Phillips säger att post-konsert-minnesförlust inte är så läskigt som det kanske låter och att det är väldigt sällsynt att man inte minns konserten överhuvudtaget.

– Faktum är att det sannolikt kommer att vara en av de saker som man minns resten av sitt liv, säger hon till P3. 

/
USA
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!