My Martens
My Martens gör olaglig reklam för CBD-olja. - Foto: Stella Pictures. Bilden är ett montage.

My Martens gör olaglig reklam för CBD-olja: "Solklart brott"

Influencern My Martens är en av flera influencers som gör reklam för CBD-olja. Nu har företaget vars produkter hon marknadsfört gått upp i rök.


Influencern My Martens, 35, är en av många influencers som gör reklam för CBD-olja. På Instagram har My över 50 000 följare, och i ett reklaminlägg på Instagram så listade My Martens olika sjukdomar och andra åkommor som hon menar kan lindras av CBD-olja.

My Martens skriver att hon är "extremt selektiv med de varumärken hon ställer sig bakom". Nu har företaget bakom CBD-oljan som hon marknadsfört gått upp i rök. Bildkälla: Stella Pictures.

Varken Läkemedelsverket eller Livsmedelsverket har godkänt CBD-olja i Sverige, vilket gör att det inte får marknadsföras på så vis som My Martens gjort.

I inlägget skriver hon bland annat:

"CBD olja passar ALLA!

Några av fördelarna som jag och många andra användare upplever:

Förbättrad sömnkvalitet
Minskning av stress och ångest
Lindring av strama muskler och ledvärk
Minskad smärta från mensvärk
Stärkt immunförsvar"

My Martens reklam för CBD-olja. Bildkälla: Instagram/mymartens, Bloggbevakning.
My Martens gjorde reklam för CBD-olja. Nu har företaget gått upp i rök. Bildkälla: Instagram/mymartens, Bloggbevakning

Läkemedelsverket: "Solklart brott"

Camilla Gervide som driver Bloggbevakning har pratat med en senior tillsynsutredare på Läkemedelsverket, och denne säger att det är "solklart brott" mot Läkemedelslagstiftningen.

Gervide skriver att hon läste upp Mys reklaminlägg för utredaren, och då fick Gervide beskedet att det är strängt förbjudet att påstå att ett preparat som inte är godkänt som kosttillskott eller läkemedel marknadsförs på det sätt som My gjort.

My Martens. Bildkälla: Stella Pictures.

Flera faror med CBD-olja – kan skada levern och farligt för gravida

Enligt utredaren på Läkemedelsverket så finns det flera faror med att använda CBD-olja utan läkares uppsikt. Det kan leda till leverskador, och om det används under graviditet finns det risker för skador på fostret, skriver Bloggbevakning.

Företaget Arktis har försvunnit från sociala medier

Camilla Gervide kontaktade My Martens för en kommentar. I ett meddelande till Gervide skrev Martens bland annat att hon "inte tror någonting förrän det finns konkret fakta" och att hon "undviker tredjehands information".

– Jag erbjöd ju även My att själv ringa och prata med handläggaren för att få förstshandsinformation men det ville hon inte, säger Camilla Gervide till Nyheter24.

Företaget Arktis som My har gjort reklam för och har skrivit avtal med, hade tidigare lite över 100 000 följare och nästan 600 inlägg på Instagram. 

Men efter att Camilla Gervide uppmärksammat den olagliga reklamen så har de nu rensat bort alla inlägg och tagit bort sin användare.

Företaget som My Martens gjorde reklam för har nu gått upp i rök. Bildkälla: Instagram
CBD
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!