Carolina Gynning
Carolina Gynning har anmälts till Länsstyrelsen för bristande djurhållning. - Foto: Jessica Gow/TT Bild, Instagram/Carolina Gynning

Det kan i värsta fall hända Carolina Gynnings hundar efter skandalvideon: "Avlivas"

"Så jävla fruktansvärt" och "Du är väl medveten om att det är djurplågeri" är några reaktioner efter att Carolina Gynning lagt ut en video på sin hundvalp Luna. Nu har Gynning anmälts till Länsstyrelsen. Vi vill varna känsliga läsare.


Det var i november 2022 som Carolina Gynning, 44, köpte hundvalpen Luna, som då var åtta månader gammal. I sin podd "Gynning & Berg – Hittar sig själva" så har Carolina de senaste månaderna berättat mer om Luna, och om att hunden tycks ha tjuvparats med Gynnings hund Snorren.

Emma Almquist som har en kandidatutbildning i både etologi och djurskydd skrev till Gynning att det fanns möjlighet för Luna att göra abort, men fick aldrig något svar.

I podden berättade Carolina Gynning senare att Luna fött ut en död valp. När nästa valp inte kom så åkte de in på ett spontant drop-in på en veterinärklinik. Där fick Luna värkstimulerande och fick sedan genomgå ett kejsarsnitt.

Carina Berg och Carolina Gynning har pratat om Luna i sin podd. Gynning berättar att hennes hundvalp först födde en död hundvalp. Efter ett kejsarsnitt kom slutligen hundvalpen Lulu ut. Bildkälla: Stella Pictures.

På Instagram har Gynning delat flera klipp på den nyfödda valpen som överlevde, som de har valt att kalla för Lulu. 

Reaktionerna lät inte vänta på sig, och i kommentarsfältet var det flera följare som uttryckte sin ilska och besvikelse på Gynning.

"Tiken fick dessutom komplikationer och fick göra kejsarsnitt. Så fruktansvärt, o allt annat än gulligt! Stackars hund"

"Så jävla fruktansvärt att man låter en så ung hund paras. Jävligt olagligt också dessutom."

"Här känns det ju verkligen som det har saknats empati för dessa hundars liv å välmående. Inte det minsta gulligt."

"Du är väl medveten om att det är djurplågeri. Fult och dessutom olagligt. Usch och skärpning".

Starka reaktioner på Carolina Gynnings hundvideo. Bildkälla: Instagrams kommentarsfält

Carolina Gynning anmäld till Länsstyrelsen för bristande djurhållning

Carolina Gynning anmäldes till Länsstyrelsen för bristande djurhållning. Emma Almquist skrev en sammanfattning om vad som tycks ha hänt Gynnings hund.

"Tiken verkar ha blivit tjuvparad inom hushållet, där hon hållits tillsammans med en fertil hanhund. Hon verkar ha blivit parad vid sitt första löp. Allt tyder på att hon var under 18 månader vid parningen. Valpningen har orsakat lidande för tiken som både fött en död valp och sedan genomgått medicinsk procedur och operation", skriver Almquist i sin sammanfattning, som Bloggbevakning tagit del av.

Så jobbar Länsstyrelsen – det kan i värsta fall hända med omhändertagna djur

Li Ekblom är samordnare på enheten för djurskydd i Länsstyrelsen i Stockholms län. För Nyheter24 så reder hon ut hur en utredning hos Länsstyrelsen går till när de fått in en anmälan om bristande djurhållning.  

Ekblom berättar att de enligt sina rutiner informerar hundägaren om den gällande lagstiftningen så att denna i framtiden har möjlighet att göra rätt. Länsstyrelsen kan även göra en anmälan till polismyndigheten som då utreder om ett brott har begåtts.

Kan Länsstyrelsen omhänderta hundarna – både tik och valp – i fall där en tik under 18 månader har parats?
– Enligt djurskyddslagen kan Länsstyrelsen bland annat omhänderta djur som är utsatta för lidande. Vi kan även besluta om att förelägga eller förbjuda en hundägare att para tikar som är under 18 månader gamla. Föreläggandet kan förenas med ett vite.

Vad händer med de djuren som omhändertas?
– Efter ett omhändertagande förfogar Länsstyrelsen över djuren och ska fatta beslut om vad som ska ske med djuren. Länsstyrelsen kan antingen sälja, överlåta eller avliva djuren. Länsstyrelsen försöker alltid så långt det är möjligt att omplacera djuren. Om djurets medicinska och/eller mentala status inte tillåter omplacering eller försäljning så kan djuret komma att avlivas.

Kan hundens ägare få något straff i form av till exempel böter?
– Länsstyrelsen kan ta ut en avgift vid djurskyddskontroller. Vi kan även besluta att förelägga en djurhållare med vite. Om beslutet inte följs kan Länsstyrelsen ansöka om att få vitet utdömt. Men Länsstyrelsen kan inte straffa en djurhållare med böter.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!