Anders Öfvergård
Anders Öfvergård greps på Ica Maxi efter att bara ha scannat två köttbitar av fem. Enligt personalen på Ica Maxi har Anders varit ett problem för dom sedan i mars. - Foto: Simon Eliasson/TT Bild, Naina Helén Jåma/TT Bild.

Chefen på Ica Maxi firade med champagne när Anders Öfvergård greps: "Stjäl regelbundet"

Anders "Arga snickaren" Öfvergård åtalas för ringa stöld. Enligt Ica-handlaren så är det långt ifrån första gången som Öfvergård ställer till med problem i butiken. När Öfvergård greps så ska han ha uttryckt en önskan om att det hela ska "skötas snyggt" eftersom han är känd. Idag är Ica-handlaren lättad över att det "äntligen är över", och han ska ha firat med champagne.


Det var på eftermiddagen den 21 juni, bara några dagar före midsommar, som programledaren Anders Öfvergård greps av en butikskontrollant på Ica Maxi Värmdö strax utanför Stockholm. Detta då han bara betalat för två av fem köttbitar i självscanningen.

I förundersökningsprotokollet som Nyheter24 har tagit del av står det att läsa att butikskontrollanten fick uppgifter från butikspersonalen att det handlade om en kund som "regelbundet stjäl varor i butiken".

Det var på väg ut till parkeringen som Anders Öfvergård greps. Bildkälla: Naina Helén Jåma/ TT Bild

Ica-handlaren hade "järnkoll" på Anders Öfvergård

Det köttet som Öfvergård inte hade betalat för var två bitar ryggbiff och en entrecote. Det totala värdet av köttet uppgick till 395 kronor.

Det köttet som Anders Öfvergård inte betalade för på Ica Maxi Värmdö, ett par dagar före midsommar. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll
Anders Öfvergård betalade för en bit Gruyere-ost, mjölk, grädde, ryggbiff och en entrecote. Men tre köttbitar missade han att scanna. Han står nu åtalad för ringa stöld. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

I förhör så berättar butikskontrollanten, som jobbar som väktare och var civilklädd, att han blev kontaktad av butikschefen som bad honom att ha "järnkoll på en person som kom in i butiken". Den personen visade sig vara Anders Öfvergård.

– Butikschefen sa att jag skulle punktmarkera honom för att vi har haft problem med honom tidigare, berättar butikskontrollanten i förhör.

Butikskontrollanten berättar vidare att han följde efter Öfvergård i butiken, och såg hur Öfvergård tog fem stycken köttprodukter. Han hörde sedan hur han bara scannade två av fem produkter.

Efter att Anders Öfvergård hade passerat den sista betalningsmöjligheten så greps han i luftslussen på väg ut till parkeringen. Butikskontrollanten kallade på polis, som skickade en patrull bestående av tre poliser som kom till platsen.

Självscanningen på Ica Maxi Värmdö. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Vittnet: "Han nämnde att han var känd"

Efter att butikskontrollanten hade kollat på Anders Öfversgårds körkort så fick han bekräftat för sig att det var "Arga snickaren".

– När jag följde honom trodde jag bara att han var jävligt lik. Han nämnde att han var känd och frågade om vi kunde sköta detta snyggt. Han menade att det som hänt var ett misstag. Jag sa till honom exakt som det var, att butiken har varit misstänksam mot honom länge och att jag blev tillsagd att följa efter honom utan egen specifik misstanke. Han stod fast vid att det var ett misstag, säger butikskontrollanten i förhör.

Anders Öfvergård nämnde att han var känd och hade en önskan om att det hela skulle "skötas snyggt". Bildkälla: Stella Pictures.

Problemen med Anders Öfvergård på Ica Maxi började i mars: "Aggressiv, dryg och otrevlig"

Enligt den informationen som butikskontrollanten fått från butikschefen så var det här alltså inte första gången som Anders Öfvergård ställde till med problem i butiken.

– Han sa citat att han "gäckat oss" och vi har haft stora problem med honom. Det var det jag fick veta exakt. Jag vill att du punktmarkerar honom var hans exakta ord, säger han i förhör.

Butikskontrollanten berättar att Anders Öfvergård hade uppmärksammats tidigare, men att när han vid tidigare tillfällen hade konfronterats varit "aggressiv, dryg och otrevlig". 

Det ska bland annat handla om en tidigare slumpmässig avstämning där allt inte var scannat. Då ska Öfvergård ha blivit aggressiv och otrevlig.

Ica-handlaren firade med champagne: "Äntligen över"

Vid ett annat tillfälle ska Öfvergård ha släppt påsen och sprungit iväg. Enligt Ica-handlaren hade problemen börjat i mars, och nu dykt upp igen.

– De hade uppmärksammat honom tidigare. Ica-handlaren sa att han skulle hem och fira med champagne för att det äntligen var över. Detta just för att han hade varit så aggressiv, dryg och otrevlig vid konfrontation att de inte fick ingripa mot honom längre på grund av arbetsmiljön. Så uppfattade jag det, säger butikskontrollanten.

Enligt uppgifter i förhör med andra vittnen så har Öfvergård vid tidigare tillfällen tagit "dyra grejer" så som räkor och cashewnötter.

"Vid det tillfället var det dyra varor som han inte hade scannat. Det är bland annat räkor för 100kr förpackningen. Två påsar Cashewnötter som kostade 78:95 och 65kr", står det att läsa i förundersökningsprotokollet.

/
Senaste nytt

Lovato och Lauper i klimatkampanj med FN

Jelassi om Avicii-galan: Brinner för syftet

Jättekonserten "Together for a better day" återvänder till Avicii Arena i Stockholm nästa vecka. Galan leds av skådespelaren Ayan Ahmed och rapparen Jelassi. Det känns både bra, viktigt och typ lite självklart. Jag brinner ju för de här frågorna, säger Jelassi till TT.

Taylor Swifts årslön på Spotify – en miljard

1 timme sedan
Artisten Taylor Swift kan vara ganska nöjd med sin inkomst från Spotify i år. Efter 2,6 miljarder strömningar under 2023 kommer artisten tjäna över en miljard kronor – enbart på den plattformen. Det skriver Rolling Stone, som har räknat ut Swifts royalties.

Nan Goldin konstvärldens mest inflytelserika

1 timme sedan
Fotografen Nan Goldin har utsetts till konstvärldens mest inflytelserika av tidningen Artreview, bland hundra rankade. I år utgörs alla de tio topplaceringarna av konstnärer som försöker påverka sociala och politiska frågor i samtiden.

"Idol"-finalen är i gång

igår 20:30
Det står mellan Cimberly Wanyonyi och Saga Ludvigsson i kvällens final av "Idol". Tävlingen äger rum i nästan fullsatt Aviici arena i ett snöigt Stockholm.

Det hände under ”Börje"-träningen som fick Skarsgård att börja gråta

igår 19:00
Valter Skarsgård syns i rollen som Börje Salming i Viaplays nya satsning. För Nyheter24 berättar Valter Skarsgård hur han tränade inför att porträttera den hockeyikonen. – Hur trött man än var så fick ingen veta det, berättar skådespelaren.