Många artister har gjort sig kända genom att dölja sina ansikten.
Många artister har gjort sig kända genom att dölja sina ansikten. - Foto: Marko Säävälä/Caisa Rasmussen/TT

5 artister som VÄGRAR visa sina ansikten

Att kunna sätta ett ansikte på artisten som sjunger ens favoritlåt är ett sätt att känna sig närmare hen och musiken. Men vissa musiker väljer att hålla sina ansikten helt anonyma för offentligheten.


Artister som bär masker är inget nytt under solen och det kan till och med upplevas som att de blir fler och fler. Att dölja sin identitet genom att bära luvor, hjälmar eller fulltäckande vinterkläder kan vara ett smart sätt för musiker att sticka ut i en bransch med otroligt hård konkurrens.

Nyheter24 har snickrat ihop en lista över fem artister och band som har valt att låta sina identiteter vara ett mysterium för världen.

1. Hooja

Den norrländska elektronika-duon, som består av artisterna Hooja och DJ Mårdhund, tog Sverige med storm med hitsingeln "Banan Melon Kiwi & Citron" 2021. Duon lyckades dock bara hålla sig anonym tills nyligen, när Aftonbladet avslöjade deras identiteter i början av juli.

Trots full mundering fån topp till tå var Gällivare-grabbarnas anonyma utseende ingen match för Aftonbladets journalister. Foto: Caisa Rasmussen/TT

2. Smash Into Pieces

Det svenska rockbandet Smash Into Pieces bildades i Örebro 2008, men det tog några år innan de hamnade på de flesta svenskars radar. Bandet deltog i Melodifestivalen 2023 där de landade på tredje plats med bidraget "Six Feet Under". En bandmedlem som fick extra mycket kärlek av fansen var trummisen The Apocalypse DJ

Trummisar är normalt sett de medlemmar som håller sig i bakgrunden och styr med taktpinnen, men i Smash Into Pieces är det The Apocalypse DJ, som egentligen heter Isak Snow, som frontar det alternativa metalbandet.

Rockbandet vann flera hjärtröster i finalen av Melodifestivalen 2023. Foto: Johan Nilsson/TT

3. Daft Punk

Den franska elektro/funk-duon Daft Punk bestod av sångaren Guy-Manuel de Homem-Christo, 49, och gitarristen Thomas Bangalter, 48, och splittrades 2021. Under sin nästan 30 år långa musikkarriär satte Daft Punk rytmen på dansgolv världen över med megahits som "Around The World", "Harder Better Faster Stronger" och "Get Lucky". 

Duon var känd för sina robotpersonligheter och ikoniska hjälmar som de parade ihop med sofistikerade kostymer, men vad du kanske inte visste var att fransmännen inte var lika blyga med sina identiteter i början av karriären.

Daft Punk bildades 1993 och uppträdde ofta utan mask under 90-talet. Det var inte förrän 1999 som duon antog sina robotliknande alter egon och började bära mask på alla sina spelningar, skriver en nätsajt.

Ikoniska hjälmar på en ikonisk duo. Foto: Matt Sayles/AP/TT

4. Fröken Snusk

Med sin rosa rånarluva och hitlåt "Rid mig som en dalahäst" från 2022, har epadunk-drottningen Fröken Snusk, 18, varit en het snackis bland svenskarna. Men vem det är som döljer sig bakom masken är det ingen som vet och 18-åringen är fast besluten om att bevara mystiken kring sin identitet. 

Vad är Fröken Snusks riktiga namn – och varför bär hon mask?

Kommer vi någonsin få veta vem som gömmer sig under luvan? Foto: Christine Olsson/TT

5. Slipknot

Det amerikanska heavy metalbandet Slipknot är känt för sina intensiva live-framträdanden och särskiljande, ibland rent av obehagliga, maskar. Varje medlem bär en unik mask som reflekterar deras personligheter, både på scen och privat.

Bandet tenderar att byta sina maskar i samband med varje albumsläpp och de är i lika skräckinjagande varje gång. 

Slipknots ikoniska scenkläder kan jämföras med något från en jobbig mardröm. Foto: Helle Arensbak/Scanpix/TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!