Anders Öfvergård Arga snickaren
Anders "Arga snickaren" Öfvergård greps på Ica Maxi. - Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT Bild, Naina Helén Jåma / TT /

Det sa Anders "Arga snickaren" Öfvergård när han greps på Ica Maxi

Anders "Arga snickaren" Öfvergård åtalades för ringa stöld. Detta då han bara blippat två av fem köttbitar i självscanningen. Nu framkommer det fler detaljer om tv-stjärnans gripande – och vad som hände sen.


Det var på eftermiddagen den 21 juni, bara några dagar före midsommar 2023, som programledaren Anders "Arga snickaren" Öfvergård, 55, greps av en butikskontrollant på Ica Maxi Värmdö strax utanför Stockholm. Detta då han bara betalat för två av fem köttbitar i självscanningen.

Det var på väg ut till parkeringen som Anders Öfvergård greps. Bildkälla: Naina Helén Jåma/ TT Bild
Det köttet som Anders Öfvergård inte betalade för på Ica Maxi Värmdö, ett par dagar före midsommar. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Enligt Ica-chefen var det långt ifrån första gången som Anders Öfvergård missade att scanna den mat han köpte. 

I förundersökningsprotokollet som Nyheter24 har tagit del av så målas det upp en bild av att Anders Öfvergård varit något av ett arbetsmiljöproblem för de anställda. Ica-chefen menar att Öfvergård har "gäckat dom" och inneburit "stora problem". 

I förundersökningsprotokollet står det att läsa att butikschefen anklagar Anders Öfvergård för att ha stulit i 10 års tid.

Vid en tidigare slumpmässig avstämning vid självscanningen så ska Öfvergård ha blivit "aggressiv, dryg och otrevlig". Vid ett annat tillfälle ska Anders Öfvergård ha släppt påsen med matvaror i och sprungit iväg. 

Det handlade alltid om dyra varor som Öfvergård glömde att blippa. Bland annat räkor och cashewnötter.

Anders Öfvergård betalade för en bit Gruyere-ost, mjölk, grädde, ryggbiff och en entrecote. Men tre köttbitar missade han att scanna. Han står nu åtalad för ringa stöld. Bildkälla: Polisens förundersökningsprotokoll

Chefen på Ica Maxi firade med champagne

Att Anders Öfvergård äntligen kunde gripas var en stor lättnad för Ica-chefen.

– De hade uppmärksammat honom tidigare. Ica-handlaren sa att han skulle hem och fira med champagne för att det äntligen var över. Detta just för att han hade varit så aggressiv, dryg och otrevlig vid konfrontation att de inte fick ingripa mot honom längre på grund av arbetsmiljön. Så uppfattade jag det, sa butikskontrollanten till polisen.

Chefen på Ica Maxi firade med champagne när Anders Öfvergård greps: "Stjäl regelbundet"

Anders Öfvergård nämnde att han var känd och hade en önskan om att det hela skulle "skötas snyggt". Bildkälla: Stella Pictures.

Det sa Anders Öfvergård efter att han greps

I förundersökningsprotokollet så berättade butikskontrollanten mer om hur det gick till när han konfronterade Anders.

– Han nämnde att han var känd och frågade om vi kunde sköta detta snyggt. Han menade att det som hänt var ett misstag. Jag sa till honom exakt som det var, att butiken har varit misstänksam mot honom länge och att jag blev tillsagd att följa efter honom utan egen specifik misstanke. Han stod fast vid att det var ett misstag, berättar han.

Ica Maxi. Bildkälla: Stella Pictures.

Efter att en polispatrullen som kallats till platsen hade lämnat Ica Maxi så gick Anders Öfvergård in på Ica Maxi igen. Där, när polisen hade gått, så köpte Anders tre köttbitar. Det berättar butikskontrollanten i förhöret.

– Anders gick in igen och köpte tre köttbitar efter att polisen gått. Mot mig var han trevlig och önskade glad midsommar, berättar han i förhör.

I augusti 2023 dömdes Anders Öfvergård för ringa stöld. Straffet blev dagsböter på totalt 40 000 kronor. 

"Jag är förvånad och besviken", skrev Öfvergård om domen i ett sms till Aftonbladet.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!