Här är allt du behöver veta om Tarik Saleh.
Här är allt du behöver veta om Tarik Saleh. - Foto: Anders Wiklund/TT och Jonas Ekströmer/TT

Stjärnregissören Tarik Saleh om kändisskapet i Frankrike: "Jag förstår inte"

Tarik Saleh är en prisbelönt svensk filmregissör, manusförfattare och journalist. På sitt alster har han bland annat "The Nile Hilton Incident" med skådespelaren Fares Fares i huvudrollen. Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta om den hyllade regissören.


Tarik Saleh ålder – hur gammal är han?

Tarik Saleh föddes den 28 januari 1972, vilket innebär att han fyller 52 år 2024.

Tarik Salehs filmer – vad har han regisserat?

Tarik Saleh har regisserat ett antal filmer. Däribland "The Nile Hilton Incident" från 2017 och "Boy from heaven", som hade premiär 2022. 

Har Tarik Saleh vunnit några filmpriser?

Tarik Salehs filmer har vunnit flera stora filmpriser. Bland annat vann hans film "The Nile Hilton Incident" pris vid den amerikanska "Sundance Film Festival" år 2017. Året därpå vann samma film fem guldbaggar på Guldbaggegalan, bland annat i kategorin "Bästa film".

Är Tarik Saleh känd i Frankrike?

Tarik Salehs filmer har slagit stort i Frankrike. Till exempel lockade ”The Nile Hilton incident”, enligt SvD, 400 000 franska biobesökare. Men kändisskapet är svårt att få grepp om.

– Jag har lyckats få någon jävla ställning i Frankrike, och det är som att vara känd i Japan för mig. Jag kan inte franska, jag förstår inte den kulturella världen, jag är bara en betraktare, har Saleh sagt till SvD tidigare.

Var bor Tarik Saleh?

Tarik Saleh bor i Stockholm.

Tarik Saleh partner – vem är hans fru?

Tarik Saleh är gift med frun Frida Franzén.

Tarik Salehs familj – har han några barn?

Tarik Saleh har två döttrar med frun Frida.

Varifrån kommer Tarik Salehs föräldrar?

Tarik Salehs mamma är svensk och hans pappa är från Egypten, ett land som flera av hans filmer utspelar sig i. Bland annat den prisbelönta filmen "The Nile Hilton Incident", som förbjudits att visas i landet. Trots att hans film inte får visas i Egypten hyser han varma känslor för sitt andra hemland.

– Jag älskar Egypten fortfarande, med all dess komplexitet, korruption och skit, säger Tarik Saleh till tidskriften Flm.

Tarik Saleh i Sommar i P1

Den 13 augusti ska Tarik Saleh sommarprata i "Sommar i P1".

– Jobbet med mina filmer har inte varit ett arbete, utan ett liv. Gränsen mellan verklighet och fiktion suddas ofta ut. I mitt Sommarprogram talar jag om min verklighet, säger Tarik Saleh till Sveriges Radio.

Läs mer: Tarik Saleh får DN:s kulturpris

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!