Jeanette Svedberg och Robert Mugabe
Jeanette Svedberg har startat en webshop där de säljer saker från AliExpress. På hemsidan använder man sig av diktatorn Robert Mugabes signatur. - Foto: Youtube, BohoWebShop, AP Photo/Fritz Reis/TT Bild

Jeanette Svedberg säljer saker från AliExpress – med diktatorn Robert Mugabes signatur

Influencern Jeanette Svedberg har startat den nya webshoppen BohoWebShop. Där säljs varor köpta på AliExpress för ett betydligt högre pris. Men det är inte det enda märkliga. Nu visar det sig att Svedberg använder sig av diktatorn Robert Mugabes namnteckning på sin hemsida.


På Instagram har entreprenören och influencern Jeanette Svedberg, 50, över 100 000 följare. 

Hon är sjuksköterska och är specialiserad på hudvård i grunden. Kanske är det därför helt logiskt att Jeanette lanserade ett hudvårdsmärke i form av Jeanette Svedberg (JS) by Scandinavia. Jeanette menade då att hon hade tagit fram produkterna själv.

Jeanette Svedberg i en reklamfilm för hudvårdsmärket. Bildkälla: Youtube

Förra sommaren avslöjade Camilla Gervide, som driver Bloggbevakning, att Jeanette hade köpt in större partier av hudkräm från det brittiska företaget Hera Beauty Wholesale, satt sitt eget namn på produkterna och sedan gjort ett prispåslag på upp till 6000 procent.

Då ville inte Jeanette Svedberg kommentera granskningen. Hon stängde ner webshoppen och Instagram-kontot. Men nu är sidorna uppe igen.

Jeanette Svedberg lanserar ny webshop – säljer varor från AliExpress på BohoWebShop

Nu har Jeanette Svedberg startat en ny webshop, som hon har döpt till BohoWebshop. 

Fokus ska ligga på bohemiska kläder, accessoarer och heminredning. Tidigare har Nyheter24 skrivit om hur medieprofilen Ann Söderlund möttes av kritik efter att det framkommit att smyckena hon sålde på sin hemsida – med ett kraftigt prispåslag – bara hade kostat några få kronor i inköp på AliExpress.

Ann Söderlund har lanserat smyckesmärket Hopsie Daisy – en hemsida där smycken från Ali Express säljs för flera hundra kronor mer. Bildkälla: Stella Pictures.

Söderlund är inte ensam om den här affärsidén visar det sig. Även en hel del i Jeanette Svedbergs BohoWebShop är köpt på AliExpress. 

Ett par solglasögon som på Jeanettes webshop kostar 399 kronor kostar på Ali Express 22 kronor. Väskan Country Girl Bag tar BohoWebShop 479 kronor för. På AliExpress kostar den 270 kronor.

Använder sig av Robert Mugabes signatur

En närmare titt på BohoWebShops hemsida avslöjar även en annan väldigt märklig detalj, något som en läsare på Bloggbevakning var först med att uppmärksamma.

Under fliken "Om oss" möts besökaren av en text där BohoWebShop beskrivs som "den ultimata destinationen för modeintresserade individer".

"Vår noggrant utvalda kollektion är för att ge de frisinnade och stilfullt benägna att uttrycka sin individualitet och omfamna sin inre bohemiska gudinna", står det bland annat att läsa på hemsidan.

Boho Web Shop använder sig av Robert Mugabes signatur. Bildkälla: Boho Web Shop

Under texten syns en handskriven signatur – som efter en närmare titt visar sig tillhöra den zimbabwiske diktatorn Robert Mugabe.

Robert Mugabe 1982. Bildkälla: AP Photo/TT Bild

När Camilla Gervide blev upplyst om att det var Mugabes signatur så uppdaterade hon sitt inlägg om Jeanette Svedberg och BohoWebShop med den informationen. 

Diktatorn Robert Mugabes signatur. Bildkälla: Robert Mugabe, Public domain, via Wikimedia Commons

Camilla Gervide: "Jag är mållös"

År 2016 grundade Camilla Gervide Bloggbevakning. Sedan starten har Gervide granskat flera stora influencers, och hon var bland annat den som år 2018 avslöjade att influencern Isabella Löwengrip hade ljugit om sin statistik.

Camilla Gervide.

Isabella påstod att hon hade 1,5 miljoner unika besökare i veckan – men den verkliga siffran var 260 000 unika besökare i veckan. Enligt advokater som Bloggbevakning då var i kontakt med så var det möjligt att det rörde sig om avtalsbrott och bedrägeri.

Trots att Camilla Gervide var den som avslöjade Isabella Löwengrips bluffsiffror så är Jeanette Svedbergs nya webshop något av det värsta hon sett sedan hon startade Bloggbevakning. På bilden: Isabella Löwengrip. Bildkälla: Stella Pictures.

Den granskningen till trots är Jeanette Svedbergs användning av Robert Mugabes signatur något som är svårsmält för Gervide, som säger att hon är "mållös".

– Tillsammans med hennes prispåslag på 6000% så är nog det här det sjukaste jag sett sedan jag startade Bloggbevakning. Att använda en signatur man hittat på nätet, för att ge sin nya webbshop legitimitet, är rätt illa, men att signaturen sedan visar sig tillhöra en av världens mest kända diktatorer är på en nivå som min stackars hjärna knappt kan hantera. Jag är mållös, och för de som följt Bloggbevakning ett tag vet att det är något som sällan, snudd på aldrig sker, säger Camilla Gervide till Nyheter24.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!