Programledarna Knut Knutson och Anne Lundberg.
Programledarna Knut Knutson och Anne Lundberg. - Foto: Pontus Lundahl/TT & Izabelle Nordfjell/TT

Bakom kulisserna på Antikrundan: "Det är svettigt kan jag säga"

Det senaste stoppet för SVT:s Antikrundan blev Stockholms stadshus. I år firar programmet 35 år. Programledaren och experten Knut Knutsson beskriver Antikrundan som en enda stor familj.


SVT:s program Antikrundan kan inte ha gått någon förbi. Succéprogrammet firar nu 35 år i Stockholms stadshus där köerna var många och långa.

Stolar, spel och fik i köerna

För att fördriva tiden i kön var det många som tog med sig stolar och spel hemifrån. Andra fikar för att få tiden att gå snabbare. 

– Det är lite långa köer men vi har ju roliga saker att underhålla oss med. Och dottern gillar hundar så hon har sprungit och hälsat på folks hundar och så har vi köpt fika, säger Daniel Hedvold som ofta brukar titta på programmet tillsammans med sin familj, till Expressen

"Hur roligt som helst"

Programledarna som brukar genomföra programmet i mindre orter runtom i Sverige är inte vana vid engagerade stockholmare.

– Stockholmare vill inte köa. Stå där i timmar och vänta. Förra gången vi var här var det jättelite folk så vi var lite oroliga i dag men så kommer vi ut här och har dessa jätteköer. Det är hur roligt som helst, säger Knut Knutson som har varit med i Antikrundan sedan starten för 35 år sedan. 

Kan hamna i upp till tio köer

Besökarna på Antikrundan får ha upp till tio föremål med sig var. Efter värderingen blir de sedan uppdelade in i andra köer beroende på vad det är dem har med sig.

–  Alla får allt värderat. Det är intentionen. Det betyder i sin tur att om man har tio olika saker så kanske man har otur och hamnar i tio olika köer. Har man silver ska man till silvergänget och har man konst ska man till konstexperterna, säger projektledaren Pär Nordahl till Expressen. 

"Försöker bara hysta in så mycket som möjligt"

På en dag värderas cirka 60-70 olika föremål av experterna på Antikrundan, och det är ungefär 40 av dem som visas på TV. Det är också viktigt att inte samma expert dyker upp för många gånger på ett program. 

– Det är svettigt kan jag säga. Jag försöker bara hysta in så mycket som möjligt. Och försöker tänka att ”du har gjort för många värderingar så då måste jag lägga den på någon annan så att inte samma expert dyker upp i åtta värderingar, säger producenten Pernilla Månsson Colt.

I årets inspelningar kommer både Rickard Thunér och Knut Knutson att delta som vanligt. Läs mer om Rickard Thunér här.

Knutson förklarar för Expressen varför programmet som hållit på i 35 år fortfarande är populärt:

– Det är hela denna familjen. Vi har så trevligt och så roligt.

TV
/
SVT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!