Elias Giertz.
Elias Giertz. - Foto: Bingo Rimér

"Hellre Blondinbella än stenålderns Alsing"

KRÖNIKA. Elias Giertz om sin engelsklärare - och varför han sätter Blondinbella framför henne.


Elias Giertz

Elias Giertz är nöjesreporter på Nyheter24. Han är 15 år gammal och skriver krönikor varje tisdag.

Besök hans blogg här. Han twittrar här.

200 000 kronor. 7 000 kronor. 100 000 kronor. Siffrorna kommer från olika artiklar där Nyheter24 granskat svenska bloggare och deras smutsiga verksamhet.

200 000 kronor tjänar Kenza Zouiten på annonser varje månad.

7 000 kronor erbjuds Isabella ”Blondinbella” Löwengrip för att skriva sponsrade tweets.

100 000 kronor är summan av pengar som företaget Onepiece beräknas ha lurat svenska bloggare på.

Det är väldigt mycket pengar.

Efter att i ett antal veckor suttit med förstoringsglas över bloggarnas deklarationer, suttit med lupp över lagboken och ringt åtskilliga samtal till okunniga myndigheter står en sak klart: Svenska bloggar är ingen puttenuttsaga med rosa moln och prinsesskronor. Tvärtom. Det är en sektor som omringas av hård konkurrens som uppenbarligen kräver olagliga metoder för att palla trycket.

Tack vare detta tjänar bloggarna storkovan och är mer attraktiva i mediebranschen än vad stenålderns medieprofiler (en skara som Adam Alsing med sitt katastrofala #AdamLive visat sig tillhöra) någonsin varit, eller kommer att vara.

Vi ser Isabella Löwengrip som gjort en superkarriär och nu sidekickar Malou von Sivers i TV4:s Efter tio. Desirée ”Dessie” Nilsson som rönt större framgångar med sin låt än vad flera Idol-vinnare lyckats med under flera år. Katrin Zytomierska som i dag är en av vår tids mest profilerade personer. Och Kenza Zouiten som i går gjorde debut på Kanal 5 med egna showen Modelljakten.

Samtidigt står min engelsklärare och skrattar hånfullt åt ett bokomslag: ”Det ser ut som Blondinbellas blogg i bokform!”. Som att det skulle vara någonting dåligt. Faktum är att Isabella Löwengrip lyckats med ett konststycke - att inspirera en generation ungdomar att faktiskt våga vinka adjö till Jante och välkomna tant Entreprenörskap in i livet. Att det svenska skolsystemet försökt axla det ansvaret i flera decennium utan att lyckas - men Isabella Löwengrip gör det i raketfart på mindre än fem år - får väl ses som ett hån mot min engelsklärare, knappast mot Blondinbella.

Att hundratals ungdomar varje dag skriver blogginlägg om sin vardag och sina tankar ses av vuxna lärare och pedagoger som ett otyg. Och det är ju fruktansvärt konstigt - när flera av de största talangerna i vårt ungdomssverige faktiskt växte fram genom bloggosfären.

Man kan ju tycka att en provokativ Blondinbella är dumt att försöka efterapa. Men varför inte? Hon tjänar mer än både mig, mina föräldrar och med allra största sannolikhet även min engelsklärare. Och det känns faktiskt jävligt bra.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Jill Johnson släpper ny countrysingel

"Happy Valley"-skaparen bakom nytt Disney-äventyr

Sally Wainwright står bakom hyllade tv-serier som ”Happy Valley” och ”Gentleman Jack”. Nu är hon aktuell med äventyrsserien ”Renegade Nell” – berättelsen om hur en flicka i 1700-talets England blir stråtrövare. Huvudrollen spelas av 21-åriga Louisa Harland.

Dolly Parton kryddar Beyoncés nya

idag 04:30
Countrylegendarerna Dolly Parton och Willie Nelson ger Beyoncés nya album "Cowboy Carter" extra Westernkrydda genom talade intron till några låtar. I Partons fall en kort prata före covern på hennes egen evergreen "Jolene".

Kanonvinsten: Så mycket såldes Zoe Fay Brown sin lägenhet för

igår 23:12
I slutet på mars sålde Zoe Fay Brown sin lägenhet på Södermalm i Stockholm. Här får ni veta vad slutpriset landade på.

"Oppenheimer"-paret adlas efter succén

igår 21:32
Regissören Christopher Nolan och filmproducenten Emma Thomas tilldelas hederstitlar för sina bidrag inom filmindustrin och får nu tituleras Sir respektive Dame.

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

igår 15:42
Carola Häggkvists ex-pojkvän Jimmy Källqvist såg ut att ha det trevligt med den kända tv-stjärnan...Se bilderna här på Nyheter24.