Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Twilights åldersgräns kan sänkas - granskas igen

- 27/10/2011, 11:51 -
1 av 3

ALL OVER PRESS

2 av 3

ALL OVER PRESS

3 av 3

ALL OVER PRESS

Det blev högljudda protester från fansen när åldergränsen för den nya Twilight-filmen sattes till 15 år. Nu granskas filmen ännu en gång.

STOCKHOLM. Som Nyheter24 skrev på onsdagen stoppas många Twilight-fans från att se den nya filmen Breaking Dawn då åldersgränsen är satt till 15 år. Efter att Nordisk Film har överklagat Statens Medieråds beslut om att sätta den hårda åldergränsen avslogs överklagan av Kammarrätten.

Men ännu är inte kampen slut för alla hängivna Twilight-fans. Under morgondagen kommer ett nytt besked gällande filmens åldersgräns, då Breaking Dawn granskats för andra gången.

– Den kommer att granskas igen, den version som först granskades var inte 100 procent klar och saknade för- och eftertext. Nu är det två andra personer som granskar, rent teoristisk kan det bli en annan åldersgräns imorgon.

– Vi vill gärna att den ska bli godkänd från elva år, säger Pia Grünler, chef på Nordisk Film, till Nyheter24.

Skulle den nya granskningen stödja det gamla beslutet om 15 år kommer Nordisk Film att ta ärendet vidare.

– Då kommer vi överklaga igen så får Kammarrätten granska det igen.

Vad är åldergränsen satt till i USA?

– Jag vet inte om den är granskad där ännu, men i länder där man har förgranskat filmen har det hamnat på 12-13 år, vilket motsvarar vår 11-årsgräns.

"Det som vi bedömer är alltså vad som kan vara skadligt för välbefinnandet, inte vad som anses lämpligt eller passande för en viss åldersgrupp. Skada för välbefinnandet kan vara att man känner stark rädsla, obehag eller oro", skriver Medierrådet på sin hemsida gällande vad åldergränsen baseras på.