Lördag 29 Jan
Stockholm

Elin Kvist: "SVT bör bära dumstruten"

KRÖNIKA. Nyheter24:s nöjeschef Elin Kvist reder ut begreppen i Ana Gina-fallet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Ana Ginas megatabbe

Det blev blåsigt kring Gina "Ana Gina" Dirawi direkt efter att hon presenterades som ny programledare för Melodifestivalen i SVT.

På onsdagen kunde Nyheter24 avslöja 20-åringens extrema och kontroversiella uttalanden som kritiserade Israel. Uttalandena bestod bland annat i en jämförelse av Israel-Palestina-konflikten med Förintelsen.

Redan på tisdagen kom uppgifter om hur Gina Dirawi jämställt Israels regering med Hitler. Då kunde Nyheter24 också bekräfta att SVT ställt krav på Gina Dirawi att ta avstånd från inlägget.

– Det var något blogginlägg som togs upp bland några medarbetare där man ifrågasatte hur stor bakgrundskoll man egentligen hade gjort på henne, sa en källa med stor insyn på SVT.

Mumsandes frostiga cupcakes och shoppandes skyhöga klackar är Melodifestivalens kommande programledare Gina "Ana Gina" Dirawi på plats i Los Angeles för en SVT-relaterad jobbresa. I Sverige följer medierna ivrigt hennes steg på solvarma gator. Och inte minst hennes redan gångna stig.

Nyheter24 har under veckan hårdbevakat fallet Ana Gina. Den historia där en ung kvinna i milt sagt hårda ordalag uttalat sig kontroversiellt och antidemokratiskt - i skyltfönstret till public service.

Men det är inte nu som prövning sker. Det är när Gina ställer sig i rampljuset för att representera landet lagom. När studiomannen till Sveriges största program räknar ner äger den verkliga mediehetsen och bevakningen rum. Det är då man på riktigt blir synad i sömmarna och tvingas stå upp för sig själv och för vad man har gjort. Det är då man inte längre kan gömma sig bakom ett välregisserat "öppet brev" med en tam, lam och tillsynes efterkonstruerad förklaring.

Givetvis står inte Gina Dirawi ensam i skamvrån. Framför allt är det SVT som bör ha blossande kinder. Det är de som, intryckta i hörnet, ska bära dumstruten. Självklart skulle kanalen ha kollat upp Gina tidigare. Att ha en ansvarig utgivare som missar det uppenbara eller att nöja sig med en halvtafflig bakgrundscheck är mer än bara klantigt. Det är fullkomligt idiotiskt.

SVT menade att Gina har uttryckt sina tankar och åsikter på sin egen plattform och i egen regi - innan hon kontrakterades av SVT. Men det är ren och skär lögn. Alternativt en riktigt usel insyn i den egna organisationen. På sin SVT-ägda blogg har Gina - utöver sina tidigare inlägg med referenser mellan Hitler och det israeliska styret - pratat om USA:s regering som "maktsökare till varje pris".

Ska man representera den unga, moderna generationen framför havet av pastellfärgade ballonger gäller det att hålla tungan rätt i mun. För uppkrupna framför landets mest tittarvänliga program - som trängs mellan Bollibompa och Landet brunsås i tablån - hetsäter barnfamiljer dillchips utan en tanke på politisk korrekthet. Och så ska det förbli. Melodifestivalen är och bör vara SVT:s stora flaggskepp - helt utan hetsiga debatter och kontroversiella ställningstagande.

Att låta tävlingen agera gammelmedias moderkaka är ingen dum idé. Men i stället försöker man årligen förnya och på okonventionella vägar väcka känslostormar. En sak verkar man på vägen dock glömma bort.

Att när vi ständigt tänjer vårt acceptansband till bristningsgränsen så vet vi att det en dag sträcks för långt. Till slut smäller det av på mitten.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt