Filmen "Trassel" hamnade på femte plats.
1 av 7
Filmen "Trassel" hamnade på femte plats. - Foto: All Over Press
"Bilar 2" blev åtta.
2 av 7
"Bilar 2" blev åtta. - Foto: All Over Press
"The King's Speech" hamnade som nia.
3 av 7
"The King's Speech" hamnade som nia. - Foto: All Over Press
"Pirates of the Carribean: I främmande farvatten" hamnade på en andraplats över mest sedda filmer i Sverige.
4 av 7
"Pirates of the Carribean: I främmande farvatten" hamnade på en andraplats över mest sedda filmer i Sverige. - Foto: All Over Press Sweden
Den animerade äventyrsfilmen med Tintin hamnade på en prestigefylld tredjeplats.
5 av 7
Den animerade äventyrsfilmen med Tintin hamnade på en prestigefylld tredjeplats. - Foto: All Over Press Sweden
"Breaking Dawn: del 1" hamnade på sjunde plats.
6 av 7
"Breaking Dawn: del 1" hamnade på sjunde plats. - Foto: AP Photo/Summit Entertainment, Andrew Coope/ Scanpix
Den sista "Harry Potter" filmen hamnade, inte så oväntat, på en första plats.
7 av 7
Den sista "Harry Potter" filmen hamnade, inte så oväntat, på en första plats. - Foto: AP Photo/Warner Bros. Pictures/ Scanpix

Här är filmerna som gav mest klirr i kassan under 2011

Under 2011 gjorde cirka 16,4 miljoner biobesök i Sverige. "Tintin", "Breaking Dawn del 1", och "Jägarna 2" är några av Sveriges topp tio-filmer som besökts mest - och spelat in mest pengar - under 2011.


Här är de tio filmerna som flest har gått för att se på bio under 2011 - och pengarna de genererat:

10. Den svenska filmen "Hur många lingon finns det i världen", med gänget från Glada Huddik, hamnade på topp tio-listan tack vare sina 376 090 besökare och 31 469 488 kronor i intäkter.

9. Colin Firth som en stammande kung - "The King's Speech" blev en stor succé här i Sverige då den fick hela 393 736 besökare under premiäråret. Totalt lyckades man spela in 34 239 721 kronor.

8. Den populära barnfilmen "Bilar" gjorde uppföljare med det passande namnet "Bilar 2" och hade premiär ifjol. Filmen lyckades bli en av Sveriges favoriter - till ett ringa pris av 43 128 519 kronor.

7. "Twilight"-fansen strömmade till biograferna när "The Twilight Saga: Breaking Dawn del 1" hade premiär i november förra året. Även fast den inte lyckades norpa åt sig en förstaplats blev filmen en av årets mest besökta med sina 494 860 besökare och 49 715 291 kronor genererade.

6. I "Änglagård: Tredje gången gillt" återsåg vi Sven Wolter, Helena Bergström och Richard Wolff i den sista filmen i serien. 496 268 besök fick den totalt på landets biografer, vilket genererade 41 577 989 kronor.

5. Den dataanimerade Rapunsel-sagan "Trassel" visades i fjol på svenska biografer och lyckades bli en av årets fem mest sedda filmer, med sina 506 466 biobesök och 47 951 654 intjänade kronor.

4. Uppföljaren till den stora svenska filmen "Jägarna" visades förra året på bio. I "Jägarna 2" ser vi stora svenska namn som Rolf Lassgård och Peter Stormare. Filmen blev en av Sveriges populäraste biofilmer och lockade till sig 536 614 besökare 2011. 51 060 873 kronor lyckades man kamma in.

3. Steven Spielberg och Peter Jackson slog sig samman för att kunna producera denna film om serieskaparen Hergés fiktiva detektiv Tintin. I "Tintins äventyr: Enhörningens hemlighet" fick vi se de klassiska figurerna i 3D - vilket 684 526 människor i Sverige gjorde, för ett värde av 80 076 252 kronor.

2. Den senaste "Pirates of the Carribean"-filmen, "Pirates of the Carribean: I främmande farvatten", är den film som var näst populärast i Sverige. Cirka 717 186 personer kom för att återse Johnny Depp i en av sina största roller. 84 419 123 kronor kunde kapten Jack Sparrow sätta på pluskontot.

1. Filmen som genererade flest besök 2011 är den sista filmen om pojken som överlevde, nämligen "Harry Potter och dödsrelikarna del 2". 869 490 förväntansfulla besökare kom för att se filmen - en siffra som gör filmen till den mest populära och mest inkomstbringande i Sverige i fjol. 102 583 751 kronor drog filmen in under året.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Här syns Carolas ex Jimmy med tv-stjärnan: "Puman är här"

1 timme sedan

Carina Berg oigenkännlig på nya bilderna: "Jag behöver hjälp nu"

2 timmar sedan
​Carina Berg har gjort en drastisk förändring med sitt utseende. Förgäves försökte Carolina Gynning stoppa henne – men Carina lyssnade inte. – Det var modigt. Du var modig som gjorde det, säger Carolina Gynning till Carina.

Realityprofil åtalas – slog barnen blodiga med stekspade

2 timmar sedan
​En svensk realityprofil åtalas nu, misstänkt för att ha misshandlat sina barn under flera års tid. I samtal med socialtjänsten har barnen berättat detaljerat om hur de blivit misshandlade med bland annat en stekspade i metall och slagna med en fjärrkontroll.

Efva Attling och Eva Dahlgren släpper låt ihop

3 timmar sedan
För första gången på 43 år släpper Efva Attling en låt – tillsammans med sin fru Eva Dahlgren. "Remember summer breeze" är skriven av dem båda och beskrivs som en sommarsång med 70-talskänsla.

Harvard tar bort bok med människoskinn

3 timmar sedan
Harvards universitetsbibliotek har bestämt sig för att ta bort omslaget på en bok som länge varit omstridd – eftersom pärmen är gjord av en människas hud, skriver New York Times. 1800-talsboken av Arsène Houssaye handlar om människans själ, och har titeln “Des destinées de l’ame".

Malin Ullgren: Otrohet är överdrivet laddat

idag 12:02
Hon skrev essäer om otrohetsromaner – men började själv skildra en förbjuden relation. Efter över 20 år som kritiker romandebuterar Malin Ullgren om jakten på en förhöjd livskänsla, som går via både litteraturen och lusten.