Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Han låste in sig i ett år för att läsa ordboken

- 04/10/2008, 18:15 -

Det började bli segt när han läst sig fram till "n".

37-åriga Ammon Shea låste in sig i källaren i sitt lokala bibliotek och satte igång läsandet av nära 22 000 sidor. Betydelsen av 59 miljoner ord tog han sig igenom på ett år. Detta motsvarar att läsa en John Grisham-roman om dagen.

Litervis av starkt kaffe höll igång honom att läsa tio timmar om dagen.

I sin bok "Reading the Oxford English Dictionary: One Man, One Year, 21,730 Pages" berättar han att det började bli segt när han kom fram till bokstaven N. Upptäckten av alla ord fick honom att inse hur stort det engelska språket är.

– Vissa dagar känns det som om jag inte pratar det engelska språket eller förstår innebörden av det.

–Det är som om jag hälsar på i ett främmande land och det enda jag har är en sån där löjlig frasbok. Jag kanske kan tillräckligt för att beställa en kopp kaffe eller fråga var toaletten finns, säger New York-bon Ammon Shea till Telegraph.

Okej, men allvarligt. Hur kul är det att sitta att läsa en ordbok?

–Det är fantastisk läsning. Man blir tagen, det är roligt och förvånansvärt rörande läsning med tanke på att det är en lång text utan en sammanbindande historia, säger Ammon Shea till Telegraph.

Kommer han ihåg alla orden? Nja. Varje gång han läste ett intressant ord skrev han ner ordet och dess betydelse. I fall han skulle glömma bort.

Två av favoritupptäckterna i ordböckernas värld:

Hypergelast (en person som inte slutar skratta)

Deipnosophist (en person som har kunskaper i hur man äter middag)

Skrivet av: