Rysslands självmål är fantastiskt

- 18/03/2009, 13:29 -

En av komikerna bakom sketchen talar ut.

Vad är det för galningar och vilka stereotyper de visar om vårt land? Deras Rysslandsfobi borde placera dem på mentalsjukhus snarare än på Globens scen, sa ryska ambassadens talesman Anatoly Kargapolov till nyhetssajten The Local efter komikerensemblens shownummer under Melodifestivalens final i Globen i lördags.

"Tydligen var peaken inte nådd"

Micke Lindgren, en av personerna bakom "Tingeling goes Russia", tycker egentlligen inte att något behöver tillföras efter en sådan kommentar.

– Att konceptet "spärra in komiker på mentalsjukhus" fortfarande lever i rysk politik var lite överraskande. Jag trodde att det mest surrealistiska med Melodifestivalen för min del var att stå på scenen i Globen i DJ Trexx-outfit. Men tydligen var peaken inte nådd, säger Micke Lindgren till Nyheter24.

Med uttalanden som att "ryssarna skulle bojkotta Sveriges bidrag om de fick se detta" och de direkta personpåhoppen på humorgänget bakom sketchen är det nära till hands att göra referenser till Boratincidenten för ett par år sedan. Här kan du läsa vad Kazakhstans ambassadör tyckte om Sacha Baron Cohens surrealistiska figur Borat och hans skämt om Kazakhstan. Bland annat skrev ambassadören att Borat är en grisman.

Frågan är om han kan skilja karaktären Borat från Sacha Baron Cohen? En liknande fråga aktualiseras i samband med den ryska ambassadens talesman Anatoly Kargapolovs uttalanden.

Ambassadören bekräftar klichéerna

– Det fantastiska är ju att de verkar ha en bild av att det här är en offentlig svensk åsikt som har framförts. Och visst, det finns gott om chefer på teve som ska godkänna manus och idéer, men tack och lov inga från regeringskansliet.

–Alltså, DJ Trexx, technosnubben i Tingeling goes Russia, kommer egentligen från ett inslag i vår humorserie Grotesco (Se DJ Trexx-originalet längre ner). Han kommer ur en fiktiv, skruvad värld.

Samtidigt gjuter ambassadörens uttalanden in mening i de klicheér som humorgänget driver med och bekräftar därmed saker som annars endast hade varit just klichéer.

– Vi skojar med Ryssland utifrån våra svenska stereotyper och gör det på vårt sätt. Vi älskar ju att leka med klichéer och fördomar. Om de stämmer eller inte har mindre betydelse i själva processen, känns det kul så gör det, och sen får alla ta emot det på sitt vis. Nån tycker att det är kul, nån blir sur, nån bryr sig inte.

Micke Lindgren poängterar ändå att humorn kan leva vidare i efterhand och ta sig till helt andra nivåer.

– Som när mycket seriösa och viktiga män ägnar sin dyrbara tid åt att analysera en ganska barnslig sketch, berättar Micke Lindgren för Nyheter24.

Har ryssarna någon humor?

–Det är klart, jag tror att alla människor har humor, vi skulle inte palla annars. Men man skämtar aldrig utanför hemmet i Ryssland, i offentligheten får det bara förekomma ofrivillig humor, avslutar Micke Lindgren för Nyheter24.

DJ Trexx i Croatian invasion:

Skämtnumret "Tingeling goes Russia":

Skrivet av: